Obama s McCainem sledují průběh voleb v domovských státech

New York - Dlouhé fronty před volebními místnostmi a v některých místech i potíže s volebními přístroji. Takový byl začátek dnešních prezidentských voleb v USA, během nichž voliči vyberou po osmi letech nástupce George Bushe. Všechny volební místnosti jsou už otevřeny, první odhady výsledků se očekávají po půlnoci. Odborníci nicméně varují, že je třeba je brát s rezervou. Oba hlavní kandidáti - demokrat Barack Obama a republikán John McCain - už odvolili a sledují průběh voleb ve svých domovských státech Illinois a Arizona.

Jak uvedl zpravodaj ČT v Chicagu Michal Kubal, reálnou šanci na vítězství má Obama. Pro jeho vítězství mluví nejen poslední předvolební průzkumy veřejného mínění, ale i mediální odhady z dnešního večera; všeobecně se ale předpokládá těsný výsledek.

V Chicagu se průběh voleb přenáší na velkoplošných obrazovkách. Po jejich skončení se v několika městských parcích budou konat masová shromáždění demokratů, jichž se zúčastní i Obama. Chránit ho ale budou neprůstřelná skla. Právě Obama byl jediným kandidátem, který měl ochranku už od primárek.

Republikán John McCain naopak žádný velký povolební mítink nechystá, jen malé shromáždění ve Phoenixu v domovské Arizoně. Dnešek strávil ještě na posledních předvolebních akcích v Coloradu a Novém Mexiku. Byť průzkumy favorizují jeho soupeře, McCainovi role outsidera sedí, říká zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Odvolili už oba prezidentští a viceprezidentští kandidáti

Demokratický kandidát a jeho manželka Michelle odhlasovali v Chicagu ve státě Illinois kolem 7:30 místního času (14:30 našeho času). Kandidát na viceprezidenta za demokraty Joe Biden se svou manželkou Jill a devadesátiletou matkou Catherine odevzdali svůj hlas ve Wilmingtonu ve státě Delaware. Obama a Biden mají společně večer vystoupit v Chicagu.

McCain, který hlasoval ve svém domovském Phoenixu ve státě Arizona, se vzhledem k časovému posunu dostal k hlasovací urně až v 17:00 našeho času. Republikánská kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová hlasovala v doprovodu manžela Todda v městečku Wasilla na Aljašce těsně poté, co byly otevřeny volební místnosti.

Také oba američtí kosmonauti v Mezinárodní vesmírné stanici ISS na oběžné dráze 354 kilometrů nad zemským povrchem, Michael Fincke a Greg Chamitoff, již odvolili a zároveň vyzvali spoluobčany, aby šli také odevzdat svůj hlas.

Hlasování provázejí problémy  

Hlasování vzhledem k nebývale vysoké volební účasti, která by mohla být nejvyšší od 60. let, na řadě míst provázejí problémy. Koalice na ochranu voleb jich zaznamenala během dopoledne na 11 tisíc. Většinou jde o potíže s hlasovacími přístroji, voliči proto dostali klasické papírové lístky. Jinde selhal lidský faktor. Potíže hlásila velká města Filadelfie, Cleveland a Columbus ve státech Pensylvánie a Ohio, kde se odehrává tuhý boj o každý hlas. V okrese Palm Beach na Floridě údajně nefungovalo 450 hlasovacích přístrojů. Ve Virginii prý komise odmítla přijmout korespondenční hlasy vojáků, protože zásilka dorazila po termínu.

Odborníci varují: Berte volební prognózy s rezervou 

Podle místních médií je zájem o hlasování veliký a odhaduje se, že svůj hlas odevzdá mezi 130 a 140 miliony Američanů. Až třetina jich odvolila předem, hlasy dali především demokratům. Volební prognózy sestavované na základě odpovědí občanů odcházejících z volebních místností by se tedy proto mohly klonit k republikánům, i když skutečný výsledek může být jiný.

Například v Severní Karolíně, která letos patří mezi nerozhodnuté státy, hlasovalo předem - osobně nebo poštou - 2,5 milionu lidí. Pro demokraty se podle průzkumů vyslovili v poměru 2:1. Na Floridě, která je rovněž klíčovým nerozhodnutým státem, volily předem přes čtyři miliony občanů, což je bezmála polovina všech voličů tohoto státu, kde demokraté podle registrace o osm procent převyšují republikány.

  • Volby v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50555.jpg
  • Volby v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50552.jpg
  • Volby v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50577.jpg
  • Volby v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50578.jpg
  • Volby v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50551.jpg
  • Poslední předvolební průzkumy předpokládají vítězství Baracka Obamy. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/505/50484.jpg
Vydáno pod