Chorvatsko by mohlo příští rok uzavřít přístupová jednání s EU

Brusel - Chorvatsko by mohlo do konce příštího roku dokončit přístupová jednání s Bruselem. Podmínkou je, že pokročí s reformami, zejména v oblasti soudnictví či boje proti korupci. Vyplývá to z materiálu, který dnes zveřejnila Evropská komise, která každoročně hodnotí připravenost uchazečů o členství v EU.

V současnosti mají statut kandidátské země tři státy: Chorvatsko, Makedonie a Turecko. Podle dnešní zprávy Bruselu učinilo největší pokrok právě Chorvatsko, musí ale ještě pokročit s reformami veřejné správy či práv menšin.

„Ve světle celkového pokroku do současné doby by mělo být možné dosáhnout závěrečné fáze přístupových jednání s Chorvatskem do konce roku 2009 za předpokladu, že Chorvatsko splní všechny potřebné podmínky,“ uvádí materiál Evropské komise.

Ukončení přístupových rozhovorů ovšem neznamená okamžitý vstup do bloku. Nejprve je třeba uzavřít přístupovou smlouvu, kterou pak ratifikují členské země EU. Bulharsko s Rumunskem, které se staly zatím posledními členy EU, jednání ukončily na konci roku 2004, do unie ale vstoupily až v lednu 2007. ČR uzavřela rozhovory spolu s devíti dalšími státy na summitu EU v Kodani v roce 2002, přičemž členy EU se pak celá tato desítka stala v květnu 2004 v rámci zatím největší vlny rozšíření v dějinách EU.

„Máme zájem na maximálním pokroku při završování přístupových jednání s Chorvatskem během našeho předsednictví. Konkrétní výsledky budou samozřejmě přímo závislé na schopnosti Chorvatů plnit stanovené závazky,“ uvedla velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová. Chorvatsko se v minulosti nechalo slyšet, že by se členem EU chtělo stát v roce 2010 či o rok později.

Komise pravidelně hodnotí, jak si v uplynulém roce vedli uchazeči o členství v EU a jaké jsou jejich vyhlídky. Zpráva hodnotí politická a ekonomická kritéria připravenosti na členství v EU (třeba stabilitu institucí, respektování menšin či fungující tržní hospodářství) a to, nakolik má daná země svou legislativu v souladu s unijním právem.