Demokraté triumfovali i ve volbách do Kongresu

Washington - Američtí demokraté jsou po volbách ve výborné pozici. Jsou relativně dost silní na to, aby rychle reagovali a účinně podpořili politiku svého prezidenta. Demokratická strana totiž ještě posílila svou většinu ve Sněmovně reprezentantů i Senátu, do nichž se také volilo.

Kongres je v modrých barvách, takže Obama získal to, co potřeboval. Demokrati poráželi republikány s úspěchem. V Senátu se volila třetina křesel. Díky volbám si demokraté získali 5 navíc, díky čemuž dosáhli potřebné většiny. Naopak republikáni 5 křesel ztratili a i s těmi, o které se nebojovalo, mají dohromady 40 senátorů. Demokraté pak 56. Na tzv. supervětšinu 60 hlasů to ale nestačí, protože ještě zbývá spočítat hlasy pro poslední 4 křesla a z nich některá nejspíš získají republikáni.

Důležité byly pro Obamu volby do Sněmovny reprezentantů, která je pro demokratické reformní plány, například stažení vojáků z Iráku a posílení afghánské mise, neméně klíčová. Ve Sněmovně reprezentantů již jsou podle televize NBC známy výsledky ze všech obvodů. Demokraté budou mít 259 kongresmanů, což je o 24 více než v minulém volebním období. Při celkovém počtu 435 členů sněmovny tak mají přesvědčivou většinu. Republikáni získali 176 křesel, o 23 méně, než měli dosud.