Vysoký čínský úředník odletěl z Tchaj-wanu

Tchaj-pej - Čchen Jün-lin, který v pevninské Číně vede Úřad pro záležitosti Tchaj-wanu, dnes po pětidenní návštěvě odletěl z ostrova, který je předmětem jeho zájmu. Šlo o první návštěvu podobně významného čínského činitele od chvíle, kdy v pevninské Číně převzali moc komunisté a na Tchaj-wan se stáhli jejich oponenti. Před odletem Čchen prohlásil, že jeho historická návštěva byla úspěšná, ačkoli oba státy ještě musí ujít dlouhou cestu k lepším vzájemným vztahům.

Čchenův pobyt na Tchaj-wanu vyvolal na ostrově, jehož samostatnost Čína nikdy neuznala, masivní protesty. Policie během návštěvy vysokého pekingského úředníka musela potlačovat i násilí demonstrantů. Při Čchenově odletu proklouzl na letiště jeden z členů duchovního hnutí Fa-lun-kung, které je v Číně nelegální, a volal na Čchena a jeho doprovod: „Přestaňte pronásledovat Fa-lun-kung!“

Policejní zdroje oznámily, že v noci na dnešek bylo v metropoli Tchaj-peji při střetech demonstrantů s bezpečnostními složkami zraněno více než 60 členů pořádkových sil. Podle místních médií utrpělo zranění rovněž 20 demonstrantů a někteří novináři. Byl zadržen blíže neupřesněný počet demonstrantů.

Před odjezdem na letiště Čchen poděkoval tisícům policistů, kteří byli v hlavním městě rozmístěni na jeho ochranu. V mírně ironické poznámce ujistil Tchajwance, že navštíví-li Čínu, uvidí „harmonii všude kolem sebe“. Během návštěvy se Čchen soustředil především na ekonomiku a obchod. Vůbec se nechtěl zabývat politickými problémy, které stále zásadně rozdělují pevninskou Čínu a Tchaj-wan. Uvedl pouze, že mezi oběma státy trvají vážné rozpory.

Čchenova návštěva na ostrově je výsledkem politiky nového tchajwanského prezidenta Ma Jing-ťioua, který od svého květnového nástupu do úřadu usiluje o zlepšení hospodářských a politických vztahů Tchaj-peje s Pekingem. Maův postoj se však nelíbí opozici usilující o samostatnost ostrova.