Havel se omluvil bývalému vídeňskému starostovi Zilkovi

Vídeň - Bývalý československý a český Václav Havel se dnes při smutečním obřadu ve Vídni po letech omluvil bývalému dlouholetému starostovi Vídně Helmutu Zilkovi za to, že mu v roce 1998 odmítl udělit státní vyznamenání. Vedlo ho k tomu tehdy podezření, že Zilk v 60. letech spolupracoval s tehdejší československou StB.

Zilk zemřel 24. října ve věku 81 let a dnes se s ním rakouská metropole rozloučila sérií smutečních akcí. Na jedné z nich - ve Slavnostním sále vídeňské radnice - vystoupil s krátkým proslovem i Havel. „Možná jsme mu i někdy z neznalosti ublížili. Rád bych se za Čechy omluvil,“ řekl bývalý prezident, aniž konkrétně zmínil jakoukoliv událost.

Havel před tisícovkou smutečních hostů označil Zilka za svého přítele. „Ještě důležitější je ale to, že byl přítelem Československa a České republiky,“ pronesl a připomenul Zilkovo dlouholeté úsilí o rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi a jeho zásluhy o pád železné opony v roce 1989.

Po smutečním aktu na radnici, kde vzdalo v uplynulých dnech Zilkovi hold několik tisíc lidí, se uskutečnil církevní obřad ve Svatoštěpánském dómu. Projev k poctě Zilkovi tam pronesl mimo jiné rakouský kancléř Alfred Gusenbauer. Poté byla rakev převezena na ústřední vídeňský hřbitov.

Zilk patřil k nejpopulárnějším rakouským politikům. Vzděláním učitel pracoval původně jako novinář v rozhlasu a televizi. V Československu se vyznamenal tím, že v šedesátých letech inicioval první živé a necenzurované televizní vysílání na území Československa. Byly jím debaty, které vedl spolu se svým československým protějškem Jiřím Pelikánem.

Mezinárodní pozornost vzbudil v roce 1993 atentát, který na Zilka spáchal takzvanou dopisovou bombou pravicový extrémista. V jeho důsledku ztratil tehdejší starosta několik prstů na levé ruce.

Vydáno pod