Izrael a Palestina budou pokračovat v jednáních o mírovém procesu

Šarm aš-Šajch - Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová a palestinský vůdce Mahmúd Abbás dnes oznámili, že Izrael a Palestina budou pokračovat v mírovém procesu, který byl zahájen loni v americkém Annapolisu. Ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová nicméně oznámila, že se zřejmě mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinou nepodaří uzavřít do konce tohoto roku.

Izrael a Palestina jednaly v egyptském Šarm aš-Šajchu se zástupci takzvaného blízkovýchodního kvartetu, tedy USA, Evropské unie, Ruska a OSN. Všechny zastoupené strany sdělily, že izraelsko-palestinská jednání budou pokračovat v rámci mantinelů nastavených v Annapolisu. Ty předpokládají vytvoření palestinských institucí, které umožní fungování nově vzniklého samostatného palestinského státu.    

„Věřím, že annapoliský proces je odpověď mezinárodního společenství na to, jak konečně vyřešit konflikt mezi Palestinci a Izraelci,“ řekla americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Izraelce i Palestince ujistil, že podpora mezinárodního společenství mírovým rozhovorům trvá. „Naší společnou touhou je zajistit, aby annapoliský proces uspěl,“ prohlásil.    

Už před setkáním nicméně Riceová řekla, že se zřejmě nepodaří dosáhnout izraelsko-palestinské dohody před koncem roku. Tento termín byl původně stanoven v Annapolisu, mírová jednání ale od té doby dostatečně nepokročila.

Izraelci a Palestinci se sice dokázali shodnout na principech výměny území, ale nepohnuli se v otázce statusu Jeruzaléma ani v otázce palestinských uprchlíků.

Vydáno pod