Tři atentáty v Bagdádu zabily nejméně 28 lidí a 70 dalších zranily

Bagdád - Dvě nálože dnes vybuchly v centru Bagdádu. Zabily nejméně 28 lidí, sedmdesát dalších zranily. K útokům došlo ve čtvrti Kasra na východním břehu řeky Tigris. Nejdřív explodovaly bomby umístěné ve dvou autech. Když se začali sbíhat lidé na pomoc zraněným, odpálil se mezi nimi sebevražedný atentátník. Jde o jeden z nejhorších útoků v Iráku za letošní rok, podle policie není vyloučeno, že počet obětí ještě vzroste.

V neděli bylo v Iráku zabito nejméně osm lidí při dvou atentátech. Při jednom z nich sebevražedná atentátnice odpálila nálož v nemocnici, při druhém explodovala bomba umístěna na motocyklu na zaplněném tržišti. Sebevražedná atentátnice, která odpálila trhavinu v nemocnici ve Fallúdži, zabila přinejmenším tři osoby. Dalších pět lidí bylo výbuchem zraněno. Výbuch nálože na motocyklu na tržišti ve městě Chális severně od Bagdádu si vyžádal nejméně pět mrtvých a sedm zraněných.

Situace v Iráku se v posledních týdnech zklidňovala. V říjnu dokonce byly zaznamenány rekordně nízké ztráty mezi civilisty i mezi americkými vojáky působícími v zemi. Pumové útoky jsou ale přesto na denním pořádku.