Rukojmí unesení v Kamerunu jsou na svobodě

Paříž - Deset lidí, kteří byli před dvěma týdny uneseni skupinou ozbrojenců u poloostrova Bakassi na západě Kamerunu u hranic s Nigérií, bylo dnes propuštěno na svobodu. Sedm Francouzů, dva Kamerunci a jeden Tunisan byli zaměstnanci francouzské společnosti Bourbon, jež působí v ropném průmyslu a z jejíž lodi byli v noci ze 30. na 31. října uneseni.

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner vyjádřil nad propuštěním rukojmích uspokojení a poděkoval kamerunským a nigerijským úřadům.

Poloostrov Bakassi, u něhož se v moři nacházejí potenciální naleziště ropy a plynu, je nestabilní region v deltě řeky Niger, kde působí četné ozbrojené skupiny. Nigérie poloostrov postoupila Kamerunu 14. srpna po 15 letech pohraničního sporu.

Při únosech zaměstnanců ropných společností v Guinejském zálivu využívají ozbrojenci chaotické bezpečnostní situace. Často také útočí na ropná zařízení ve snaze ochromit jednu z nejdůležitějších ropných oblastí v Africe. Další země Guinejského zálivu, které bývají terčem podobných útoků, jsou Nigérie, Rovníková Guinea a Benin.