Taliban vyzval Obamu ke stažení jednotek z Iráku a z Afghánistánu

New York - Afghánské radikální hnutí Taliban vyzvalo nově zvoleného prezidenta USA Baracka Obamu, aby stáhl americké jednotky z Iráku i z Afghánistánu. Zprávu oznámilo americké zpravodajské středisko SITE, které monitoruje internetovou produkci teroristických organizací.

Podle Talibanu slíbil Obama ukončit politiku svého předchůdce George Bushe. Jeho zvolení prý „ukázalo společnou touhu Američanů nepokračovat v ohavných a nelidských válkách v Afghánistánu a v Iráku,“ citovalo ze zprávy SITE.

Taliban také pohrozil, že pokud bude Obamova vláda v Bushově zahraniční politice pokračovat, „potom demokraté skončí ještě hůř a ostudněji než republikáni.“ Konkrétní výhružky nicméně zpráva neobsahovala.

Obama už před volbami přislíbil, že bude usilovat o co nejrychlejší stažení jednotek z Iráku. Zároveň ale vyzýval k posílení amerického kontingentu v Afghánistánu a podporoval přeshraniční útoky na kmenová území Pákistánu, kde se údajně skrývají vysocí představitelé Talibanu a teroristické sítě al-Káida.