O rovnosti pohlaví si ženy v SR i ČR mohou nechat zdát

Ženeva - Rovnost mužů a žen existuje ve skandinávských státech, naopak Česko i Slovensko v žebříčku 130 zemí světa opět o několik míst poklesly. Vyplývá to z tradičního průzkumu Světového ekonomického fóra, jehož hodnoty na letošní rok byly dnes zveřejněny na internetu. Možnost, že by se postavení Česka v tomto směru mohlo do několika let změnit, vidí čeští odborníci skepticky.

Česko zaujímá v žebříčku na rok 2008 středové 69. místo, nedaleko za Slovenskem, které je na 64. místě. Čelo žebříčku ovládly severské státy. Do první dvacítky se ale mezi severské země umístily i rozvojové státy jako Filipíny, Srí Lanka, Lesotho nebo Mozambik.

Úplně nejhůře je na tom co do rovnosti mužů a žen Jemen, pak Čad a pohoršila si také Saúdská Arábie, která z loňského 114. místa propadla letos na 128. Těsně nad ní se udržují další země na nízkém stupni rozvoje jako Etiopie (122.), ale třeba i mnohem rozvinutější Turecko (123.).

Sto třicet zemí, které Světové ekonomické fórum hodnotilo, představuje přes 90 procent světové populace. Žebříček byl sestaven na základě čtyř kritérií - ekonomiky, vzdělávání, politiky a zdravotnictví.

Nejlepší situace v rovnosti pohlaví je podle těchto kategorií v Norsku, následuje Finsko, Švédsko a Island. Následují Nový Zéland, Filipíny, Dánsko a Irsko, Nizozemsko a Lotyšsko.

Česko se loni umístilo na 64. místě. To letos zaujalo Slovensko, které bylo loni 54. Česko se tedy v hodnocení fóra propadlo o pět míst, SR o deset. Slovensko má v porovnání s Českem například o něco lepší skóre v počtu žen v parlamentu a v ministerských funkcích, i když o rovnosti pohlaví v zastoupení se v obou zemích zdaleka nedá mluvit. Naopak zase Česko je o něco lepší v kategorii stejné mzdy za stejnou práci.

Z evropských států si letos o něco polepšily Nizozemsko, Lotyšsko či Francie, mírně poklesly Německo, Británie a Španělsko; všechny ale zůstávají v první dvacítce, kterou uzavírá Moldavsko. Také USA si polepšily a jsou za letošek na 27. místě.

Celkově tak zpráva Světového ekonomického fóra dochází k závěru, že nehledě na všechny snahy o zrovnoprávnění jsou ženy ve většině zemí světa nadále znevýhodněny. Z nejchudší miliardy lidí na světě představují 60 procent ženy a dívky. Také dvě třetiny z 960 milionů dospělých, kteří na světě neumějí číst a psát, tvoří ženy. Ze 130 milionů dětí, které na světě nechodí do školy, je 70 procent dívek, což je přímo neúnosný podíl.

Diskriminace žen je podle dokumentu v řadě kultur velmi rozšířená a hluboce zakořeněná. I v řadě vysoce rozvinutých zemí dostávají pracující ženy stále zcela běžně menší mzdy za stejnou práci než muži. Naproti tomu například Čína se dokázala katapultovat v žebříčku o 17 míst dopředu díky výraznému zvýšení rovnoprávnosti ve vzdělání a v podílu žen v ekonomice a politice.

Dokonce i země v dolním konci tabulky mohou vykázat určitý pokrok aspoň v některých oblastech, například Tunisko (103.) v odstraňování negramotnosti žen, Jordánsko (104.) a Spojené arabské emiráty (105.) pak ve zvýšení podílu žen v zastupitelských orgánech.