Uzavření věznice Guantánamo je pro Obamu prioritou

Washington - Obamova administrativa bude prioritně usilovat o uzavření  věznice v rámci vojenské základny Guantánamo na Kubě, kde Spojené státy zadržují podezřelé z terorismu. Spisy asi 250 zadržovaných by měly být co nejrychleji zrevidovány a celé vězení postupně zavřeno.

Oznámení o zavření Guantánama by mělo být prvním z jasných signálů, kterými nastupující administrativa Baracka Obamy, jenž se prezidentského úřadu ujme 20. ledna, chce odlišit od vlády George W. Bushe.

Zdroje blízké Obamovi uvádějí, že se počítá s tím, že uzavření Guantánama vyvolá „vlnu dobré vůle“ u diplomacií po celém světě. To by mělo umožnit následný přesun některých zadržených, kteří nebudou ani postaveni před soud či přemístěni do věznic ve Spojených státech, ani propuštěni.

První kroky po Obamově inauguraci by tedy měly být: zrevidovat spisy podezřelých, následně je postavit před federální soud nebo propustit a deportovat do domovské země, případně do třetích zemí.

Prý je ale zároveň jasné, že uzavření kontroverzního vězení může trvat několik měsíců a že to nebude jednoduché ani rychlé. Oříškem zůstává, jak připravit procesy s některými podezřelými, když důkazy o jejich vině nebo jejich přiznání byly získány mučením.

Další velký otazník se vznáší nad tím, jak zacházet s podezřelými z terorismu, až bude Guantánamo zavřené. Zatím není jasné, jakým pravidlům by zacházení s nimi mělo podléhat, ani kam by podezřelí měli být umístěni.

Vydáno pod