Sebevražedný atentátník zabil v Afghánistánu nejméně devět lidí

Kábul - Sebevražedný atentátník zabil na východě Afghánistánu nejméně osm civilistů a jednoho amerického vojáka. Přes 70 lidí bylo zraněno, původní zprávy přitom hovořily o dvojnásobku obětí. Terčem útoku měl být americký vojenský konvoj, oběťmi se ale stali hlavně lidé z blízkého tržiště. K akci se zatím nikdo nepřihlásil, ale podle agentur nesla znaky práce radikálního Talibanu.

Útok se odehrál na silnici mezi Dželálábádem a Torchamem v blízkosti pákistánské hranice. Sebevražedný útočník odpálil nálož v automobilu v době, kdy kolem projížděl americký vojenský konvoj. Oběťmi se ale stali převážně civilisté na nedalekém tržišti.

V Afghánistánu už bylo v letošním roce zabito nejméně 148 amerických vojáků, zatímco za celý loňský rok americké jednotky zaznamenaly v Afghánistánu 111 mrtvých. NATO dnes informovala o středečním útoku, při němž padli na jihu Afghánistánu dva britští vojáci. Jejich automobil zasáhla v provincii Hílmand výbušnina.

Útoky, často sebevražedné, proti afghánským a koaličním ozbrojeným silám jsou v Afghánistánu časté. Ve středu při výbuchu nálože umístěné v nákladním automobilu v Kandaháru v jižním Afghánistánu zahynulo šest lidí a dalších 42 bylo zraněno. Při násilí spojeném s povstaleckým bojem v Afghánistánu zahynulo v letošním roce více než 5 400 lidí, včetně téměř tisícovky civilistů.

  • Následky sebevražedného útoku v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/523/52270.jpg
  • Následky sebevražedného útoku v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/523/52266.jpg