V Rusku zatkli druhého námořníka z ponorky Něrpa

Moskva - Ruští vyšetřovatelé zatkli už druhého námořníka z posádky ruské jaderné ponorky Něrpa, na jejíž palubě při sobotní zkušební plavbě jedovatý plyn z protipožárního systému zabil 20 lidí. Námořník byl zatčen během pohřbu obětí. První zatčený námořník se už přiznal k tomu, že protipožární systém spustil. Jeho kolegové to ale zpochybňují, podle jednoho z důstojníků přiznání mohlo být vynucené.

Podle ředitele Amurských loděnic, které ponorku postavily, jsou ale všechny informace o příčinách neštěstí předběžné, protože ještě nejsou hotové všechny expertizy. 

Vyšetřovatelé mají podezření, že právě člen posádky Dmitrij Grobov spustil bez jakékoliv zjevné příčiny protipožární systém, a tím zavinil smrt lidí. Noviny však tento směr vyšetřování zpochybňují. Domněnky vyšetřovatelů přičítají snaze najít „obětního beránka“ za nehodu, která může ovlivnit vyhlídky na pronájem jaderné ponorky Něrpa za ekvivalent téměř 12,5 miliardy Kč Indii.

„Znepokojení budí fakt, že vyšetřovatelé tak rychle našli viníka tragédie,“ zapochyboval známý advokát Anatolij Kučerena. „Pustit freon do oddělení s lidmi mohl buď idiot nebo diverzant,“ míní penzionovaný kapitán ponorky Nikolaj Markovcev. Podle něj se projevuje „naše ruská tradice najít obětního beránka - státu se nehodí přiznat, že máme problémy s technologiemi a výrobou, a to tím spíše, když se zbraň exportuje“.

Na Grobova se podle listu Izvestija přišlo díky černé skříňce ponorky, která zaznamenává všechny pokyny. Systém se přitom nespouští jedním povelem, ale je třeba pokyn opakovat „šestkrát až osmkrát“. Naštěstí jedno ze tří zařízení podle listu selhalo, jinak by obětí mohlo být o desítky více. Nezodpovězenou záhadou však podle deníku zůstává, co námořníka ke spuštění systému vedlo a proč zásahu nepředcházelo spuštění varovných sirén.

Ponorka
Zdroj: ČT24