Jeremić: S Ruskem nás pojí přátelství, prioritou ale zůstává Evropa

Praha - Srbsko tradičně pojí s Ruskem zvláštní vztahy, strategickou prioritou Bělehradu je ale snaha začlenit se do Evropské unie. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi to uvedl srbský ministr zahraničních věcí Vuk Jeremić. "Vždycky jsme měli zvláštní vztahy, zvlášť v poslední době díky ruské podpoře Srbsku, pokud jde o Kosovo," řekl šéf srbské diplomacie, který dnes v Praze jedná s českým resortním kolegou Karlem Schwarzenbergem. K výzaznější orientaci Srbska na Západ před časem vyzval český vicepremiér pro Evropu Alexandr Vondra.

Od českého předsednictví Evropské unii, které začíná v lednu, si podle Jeremiče Srbsko slibuje především zrušení Schengenských víz. „Srbští občané musí pocítit, že jsou v Evropě vítáni,“ vysvětlil šéf srbské diplomacie. Brusel nicméně nadále trvá na tom, že podmínkou vstupu Srbska do EU je zatčení bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče a jeho vydání haagskému tribunálu kvůli obviněním z válečných zločinů. Jeremić je ale přesvědčen o tom, že Srbsko s haagským tribunálem spolupracuje v maximální možné míře a že bělehradská vláda dělá v této věci vše, co je v jejích silách.

Jeremić: Neumím si představit, že by mezinárodní soud Kosovo uznal

Valné shromáždění OSN nedávno schválilo iniciativu Srbska, které chce požádat Mezinárodní soudní dvůr v Haagu o právní názor na legálnost vyhlášení kosovské nezávislosti. Většina západních států se ale shoduje, že to pouze zpomalí proces integrace Kosova mezi ostatní svrchované státy. Bývalá jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila jednostranně nezávislost v únoru letošního roku, srbský parlament ale tento krok označil za neplatný. Kosovo zatím uznalo téměř 50 zemí.

Vuk Jeremić:

„Srbové musí pocítit, že jsou v Evropě vítáni.“

„Máme ústavu, která vymezuje hranice našeho státu, máme společné dějiny a je nepřípustné pokoušet se o násilnou změnu hranic. Náš plán je zachovat suverenitu a územní integritu Srbska,“ zopakoval Jeremić srbské stanovisko k vyhlášení nezávislosti Kosova. Je přesvědčen, že uznání Kosova značně zkomplikovalo srbské vztahy s EU. Podle svých slov si nedokáže představit, že by mezinárodní soudní dvůr nezávislost potvrdil. „Domnívám se, že tím bylo porušeno mezinárodní právo,“ zdůraznil Jeremić.

Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić v exkluzivním rozhovoru pro ČT
Zdroj: ČT24
Vydáno pod