CNN: Obama nabídl Hillary Clintonové post ministryně zahraničí

Washington - Nastupující prezident Barack Obama údajně jednal se svou rivalkou z primárek Hillary Clintonovou o postu ministryně zahraničí v nové vládě. Spekulují o tom americká média v čele s televizí CNN. Clintonová to ale odmítla komentovat a podobná jednání nepotvrdil ani Obamův tým.

Televize CNN se přitom odvolává na zdroje z Demokratické strany. Podle nich nabídl Obama bývalé první dámě prestižní pozici ministryně zahraničí již ve čtvrtek během soukromého rozhovoru v Chicagu. Hillary Clintonová ale podobné spekulace odmítá a nepotvrdil je ani nikdo z týmu Baracka Obamy.

Senátorka za stát New York Clintonová se jako soupeřka Obamy neúspěšně ucházela o nominaci Demokratické strany na kandidáta v prezidentských volbách. Nabídnuté křeslo ministryně zahraničí by podle médií pomohlo urovnat dlouhotrvající rozpory mezi demokraty, které se rozhořely během primárek mezi táborem Obamy a stoupenci Clintonové.

Budoucí prezident si během kampaně za kandidáta na viceprezidenta totiž nevybral ji, ale Joea Bidena. Toto jeho rozhodnutí ještě prohloubilo rozkol mezi demokraty.

Vydáno pod