Lavrov doufá, že Obama zreviduje plány na raketový štít

Moskva/Praha - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je přesvědčen, že nastupující americký prezident Barack Obama zreviduje plány USA na rozmístění částí svého protiraketového systému ve východní Evropě. "Jsme přesvědčeni, že nový prezident USA o takové revizi přemýšlí," prohlásil Lavrov pro dnešní vysílání ruské rozhlasové stanice Echo Moskvy. Bývalý český prezident Václav Havel to ale odmítá s tím, že nechápe, proč by měl být najednou systém protiraketové obrany rušen.

Podle Lavrova Obama „podrobí analýze plány na rozmístění těchto prvků jak z hlediska nákladů, tak z hlediska jejich účinnosti,“ a to i s ohledem na nynější celosvětovou finanční krizi. Šéf ruské diplomacie zopakoval vyhrůžku Moskvy, že pokud USA neustoupí od svého projektu vybudovat v Polsku raketová sila a v Česku radarovou stanici, Rusko rozmístí v oblasti Kaliningradu rakety Iskander.

Sergej Lavrov vyhrožuje: „Naše varování se naplní v případě, že se americký protiraketový deštník změní v realitu.“ Americký ministr obrany Robert Gates, který se tento týden účastnil v Estonsku konzultací NATO, označil postoj Moskvy za provokaci. Podle něho nebude zřejmě nová americká administrativa věnovat ruským vyhrůžkám příliš velkou pozornost.

Odmítavý postoj ke zřízení amerického protiraketového systému v Evropě ale dal ve čtvrtek najevo i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. V Nice po jednání s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem řekl, že takový krok „by nijak nepomohl evropské bezpečnosti“. Na to dnes reagoval jak český exprezident Václav Havel, tak polský premiér Donald Tusk.

Václav Havel:

„Jen aby jaksi Sarkozy nešel v Daladierových stopách.“

Havel uvedl, že je překvapen a zneklidněn Sarkozyho vyjádřením. Připomněl, že Česko se při vstupu do NATO zavázalo, že bude usilovat o svou bezpečnost „individuálně, bilaterálně, trilaterálně, různými způsoby“. Havel uvedl, že nechápe, proč by měl být chystaný obranný systém, který má pomoci Česku i dalším evropským zemím, považován za nežádoucí.

Tusk dnes prohlásil, že se stavba základny týká dohody mezi Polskem a USA. „Francouzský prezident Nicolas Sarkozy zveřejnil svůj názor, který nebude mít žádný vliv na to, co se s projektem stane,“ zdůraznil polský premiér a dodal, že Polsko získalo v jednání s Američany zhruba to, co chtělo. „Pokud Američané budou trvat na projektu, budeme připraveni jej realizovat,“ ujistil.

Podle polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského byla výpověď Sarkozyho vyjádřením laskavosti ruskému prezidentovi. „V žádném případě to nebylo stanovisko EU, protože takový mandát mu nikdo nedal,“ řekl dnes šéf polské diplomacie.

Vydáno pod