Ve Francii zatčen vojenský velitel baskické organizace ETA

Madrid - Francouzská policie dnes v brzkých ranních hodinách zatkla předpokládaného velitele vojenského aparátu baskické separatistické organizace ETA Mikela Garikoitze Aspiaza Rubinu, přezdívaného Txeroki. Je podezřelý z vraždy dvou španělských policistů nebo třeba z toho, že vydal rozkaz k atentátu na madridském letišti v prosinci 2006. ETA bojuje za rozšíření autonomního Baskicka už 40 let, za tu dobu zemřelo víc než 820 lidí. Podle agentury EFE na operaci spolupracovali francouzští policisté se španělskými kolegy.

Nejvyšší velitel komand ETA byl zatčen společně s nejmenovanou ženou nedaleko lyžařského střediska Cauterets v oblasti Lourdes na jihozápadě Francie. Oba byli po zuby ozbrojeni.

„Txeroki“ je podezřelý mimo jiné z vraždy dvou policistů loni v prosinci. Rovněž dal pravděpodobně rozkaz k pumovému atentátu na madridském letišti v prosinci 2006, při němž přišli o život dva lidé a v jeho důsledku ztroskotala mírová jednání ETA s vládou.

ETA již nemá takovou sílu ani podporu

V poslední době bezpečnostní síly způsobily ETA značné ztráty zatčením jejích čelných vůdců. Španělská vláda je dokonce přesvědčena, že počet jejích bojovníků se snížil na relativně malý počet. Organizace však pokračuje ve svých pravidelných atentátech.

V samotném Baskicku ale nemá ETA příliš velkou podporu, region má totiž velkou míru samosprávy, která zahrnuje i vzdělávání, zdravotnictví či státní podporu pro baskičtinu. Ani podle průzkumů veřejného mínění většina Basků nezávislost na Španělsku nechce.

Vydáno pod