Obama se poprvé po volbách sešel s McCainem

Chicago - Nově zvolený americký prezident Barack Obama se poprvé od voleb sešel s poraženým kandidátem republikánů, senátorem Johnem McCainem. Mluvili spolu v ústředí Obamova týmu v Chicagu. Oba politici, kteří na sebe během předvolební kampaně často nevybíravě útočili, ve společném prohlášení uvedli, že se chtějí pokusit o překonání stranických rozporů a spolupracovat především při řešení finanční krize. Demokraté mají v Kongresu většinu, pro klíčově důležité zákony ale budou potřebovat i podporu republikánů. Poradci obou politiků nicméně odmítli, že by se mluvilo o případném vládním angažmá pro McCaina.

Schůzka se konala v prozatímním ústředí Obamova týmu v Chicagu ve státě Illinois, za nějž byl nadcházející prezident zvolen do Senátu. Obamu doprovázel budoucí personální šéf Bílého domu Rahm Emanuel, McCain s sebou vzal republikánského senátora Lindseyho Grahama.

„Vedli jsme dnes plodnou debatu o potřebě zahájit nové reformní období, v němž bychom vyhlásili souboj vládnímu plýtvání a nesmlouvavé stranickosti ve Washingtonu, abychom obnovili důvěru ve vládu, přinesli znovu prosperitu a šanci pro každou tvrdě pracující americkou rodinu,“ uvedli Obama a McCain v písemném vyjádření pro média. „Věříme, že budeme v nadcházejících dnech a měsících spolupracovat v kritických bodech, jakými je například řešení finanční krize či ochrana národní bezpečnosti.“

Překupníkům vstupenek na inauguraci hrozí tresty

Pokuta až do výše 100 tisíc dolarů (přes dva miliony korun) nebo rok vězení bude hrozit každému, kdo se pokusí prodat vstupenku na Obamovu prezidentskou inauguraci. Demokratická senátorka Dianne Feinsteinová v pondělí podala návrh zákona, který prodej vstupenek na inauguraci zakazuje. Kalifornská senátorka doufá, že ho Kongres schválí ještě tento týden.

„Inaugurace prezidenta je jedním z nejvýznamnějších rituálů naší demokracie. Možnost účastnit se jí by neměla být prodávána a kupována jako lístky na fotbalový zápas,“ uvedla Feinsteinová v prohlášení. „Tento zákon má okamžitě zastavit bezskrupulózní chování těch, kdo dostanou vstupenky zdarma a snaží se je zpeněžit prodejem, často za dramaticky navýšenou cenu,“ dodala.

Vstupenky na prezidentský slib a tribuny podél průvodu z Kapitolu k Bílému domu dostanou týden před inaugurací k dispozici poslanci a senátoři, kteří je pak budou rozdělovat podle vlastního uvážení. Prodej vstupenek už přitom nabízejí překupníci za tisíce dolarů na některých internetových stránkách. Internetový dražební server eBay ale minulý týden oznámil, že stáhne všechny nabídky vstupenek na inauguraci prezidenta, která se bude konat 20. ledna příštího roku.

  • První povolební schůzka Johna McCaina s Barackem Obamou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/529/52831.jpg
  • Bílý dům autor: Wikipedie, zdroj: Wikipedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/267/26618.jpg