Při pondělních nepokojích v Číně bylo zraněno 60 lidí

Peking - Nejméně 60 zraněných si vyžádaly pondělní nepokoje v západočínské provincii Kan-su. Tři desítky lidí si ve městě Lung-nan přišly stěžovat, že nedostaly odškodnění za domy a půdu, kterou jim úřady zabavily. Před vládní budovou se k nim připojily stovky dalších a dav následně zaútočil na sídlo úřadu, kde rozbil okna, vyraboval kanceláře a podpálil několik aut a motocyklů. Policie se pokusila rozzuřené Číňany vytlačit, lidé ale začali na policisty házet kameny a květináče a tlouct je holemi. Policie podle úřadů "přijala přísná opatření, aby dostala situaci pod kontrolu", detailní informace o zásahu ale nebyly zveřejněny.

Oficiální agentura Nová Čína uvedla, že podnětem nepokojů bylo stržení řady domů z rozhodnutí městských orgánů, které však liknavě postupovaly ve vyplacení náhrady za odstraněné budovy. Časopis Cchaj-ťing však napsal, že provinční orgány komunistické strany chtějí celé město přestěhovat na místo, kde by byla výstavba bezpečnější před záplavami a sesuvy půdy. To většina obyvatel odmítá a vznikly obavy, že všichni majitelé domů budou vyvlastněni bez náhrady. Proto se k protestu vyvlastněných přidaly tisíce dalších obyvatel města. Časopis však připouští, že o údajném přesídlení města ještě nepadlo příslušné závazné rozhodnutí. Jiná média uvádějí, že vláda zvažuje přemístění provinčního centra Lung-nanu na bezpečnější místo již od roku 1985.

V Číně dochází ročně k řadě podobných incidentů, kdy rozhořčení obyvatelé útočí na policii, místní úřady nebo na místní velké podnikatele. Naposledy před dvěma týdny napadly tisíce lidí v jihočínském městě Šen-čou policisty, které obviňovaly ze zavinění smrti jednoho motocyklisty při silniční kontrole.