Příští ruský prezident bude vládnout déle

Moskva - Ruští poslanci dnes schválili v předposledním čtení prodloužení prezidentského mandátu ze čtyř na šest let. Zároveň se vyslovili i pro prodloužení mandátu dolní komory parlamentu o rok, tedy na pět let. Podle kritiků Kremlu mají změny otevřít stávajícímu premiérovi Vladimiru Putinovi cestu zpátky do nejvyššího úřadu, ale oficiální činitelé takový záměr popírají. Závěrečné hlasování v Dumě se má podle agentury ITAR-TASS odehrát v pátek.

Nicméně poslanci před zasedáním nevylučovali, že by k němu mohli přistoupit ještě dnes. Prodloužit prezidentské období navrhl letos zvolený prezident Dmitrij Medveděv ve svém prvním vystoupení v parlamentu 5. listopadu. Ujistil, že změna ústavy nebude „reformou, ale korekcí“ a že klíčové principy základního zákona zůstanou nezměněny.

O týden později, 11. listopadu, už prezident předložil sněmovně tři předlohy měnící ústavu - o prodloužení mandátu hlavy státu a poslanců a o každoročním skládání účtů vlády před parlamentem. Duma návrhy schválila 14. listopadu v prvním ze tří čtení.

Prodloužení mandátu se má týkat až příštího prezidenta a nové Dumy. Ale účty před parlamentem by po přijetí změn v ústavě musel skládat již
stávající premiér.

Poslanci z nacionalistického seskupení Vladimira Žirinovského navrhovali,
aby prezident setrval v úřadu až sedm let. Ale navzdory Žirinovského
námitkám Duma schvalovala předlohy bez dalších úprav; Žirinovského
spolustraníci se pak na protest zdrželi hlasování v druhém čtení. Proti
hlasovali jen opoziční komunisté. Změny prošly druhým čtením většinou 351 hlasů, proti hlasovalo 57 poslanců.

Kromě souhlasu dvou třetin poslanců potřebují změny v ústavě i souhlas tří čtvrtin senátorů z horní komory parlamentu, Rady federace a dvou třetin regionálních sněmů. Tyto instituce stejně jako Státní dumu ovládá strana Jednotné Rusko Medveděvova předchůdce Vladimira Putina.

Podle médií se má vše odehrát do konce roku. Změna se nemá týkat Medveděva, ale podle analytiků může otevřít cestu premiéru Putinovi zpět do prezidentského úřadu, kde by mohl za nových podmínek setrvat až dvanáct let.

Vladimir Putin zůstává nejpopulárnějším ruským politikem i po odchodu z
prezidentského křesla do čela vlády. V květnu předal nejvyšší úřad svému nástupci Medveděvovi, protože mu ústava nedovolala ucházet se o třetí
mandát za sebou. Avšak jeho přechod do čela vlády provázely spekulace, že se do klíčového postavení vrátí ještě před koncem Medveděvova mandátu.

Podle jednoho scénáře by se to mohlo odehrát tak, že Medveděv rezignuje, Putin se stane úřadujícím prezidentem a bude třeba vypsat nové volby, v nichž by Putin pravděpodobně vyhrál. Podle spekulací ruského tisku by to mohlo být už příští rok. Putinův mluvčí zatím tento scénář vylučuje. Řádné prezidentské volby se mají v Rusku odehrát v roce 2012, parlamentní o rok dříve.