Beaujolais je (skoro) tady!

Paříž - Francouzi dnes po půlnoci ochutnají první várku letošního nového Beaujolais. Oslavy vína začnou jako tradičně ve vesnici Beaujeu, kde se krátce po půlnoci otevřou první lahve mladého vína. Jejich odzátkování doprovázejí ohňostroje, hody a samozřejmě i degustace nového vína. Tuzemskou obdobou francouzského Beaujolais Nouveau je Svatomartinské víno, kterým si už připíjíme 11. listopadu na svátek svatého Martina.

Prodej letošního vína, který tradičně zahajuje třetí čtvrtek v listopadu, začne na celém světě úderem půlnoci. V Tokiu běží na obřích obrazovkách odpočítávání, aby zájemci nic neprošvihli. V New Yorku bude beaujolais ve čtvrtek rozvážet motorkářská brigáda, což je další z řady úspěšných marketingových počinů kolem tohoto zboží.

Beaujolais nese jméno oblasti, kde se pěstuje a která leží poblíž Lyonu. Víno vítají s největší pompou v obci Beaujeu, kde nechybějí procesí se svíčkami, odzátkovávání provází ohňostroj, degustaci pak kulinářské hody.

Ve zbytku Francie nadšení už není takové, v posledních letech je znatelný propad spotřeby, což se producenti a vývozci snaží o to usilovněji vykompenzovat distribucí na zahraničních trzích.

V Paříži se beaujolais objeví fakticky jen v levnějších bistrech a v obchodních řetězcích, ty takzvaně lepší restaurace s ním ale nechtějí mít nic společného. Pouze ve čtvrtek jej lze koupit přímo na ulici od prodejců, kteří jezdí po Paříži se sudy.

Mladé, lehké víno s ovocnou vůní má také hodně odpůrců, kteří mu vyčítají nevalnou kvalitu a také to, že zastiňuje ostatní vína z oblasti Beaujolais, které navíc dost kazí reputaci.

Víno, které znalci označují v lepším případě za hodně průměrné, má vysoký odbyt ve Spojených státech a především v Japonsku, i když i tam je jeho konzumace na ústupu. Loni se vývoz propadl o pětinu na něco přes 17 milionů vyvezených lahví. A letos se čeká kvůli finanční krizi a obecně nepříznivé ekonomické situaci další pokles.

Letošní počasí navíc nebylo pro vinaře nijak příznivé, na mnohem nižší produkci si stěžují všechny francouzské oblasti. Málo sluníčka zvýšilo kyselost letošní sklizně, což ani pro beaujolais nevěstí příliš dobrého.

Vydáno pod