Al-Káida: Obama je poskok bělochů a boj proti USA nekončí

Washington - Teroristická organizace al-Káida ve svém prvním vyjádření po amerických prezidentských volbách kritizovala Baracka Obamu. Druhý nejvyšší představitel organizace Ajmán Zavahrí ve videonahrávce varoval Obamu před pokračováním v Bushově politice v Iráku. Odsoudil také jeho plán navýšit počet vojáků v Afghánistánu. Současně vyzval muslimy, aby nepřestávali v útocích proti "zločinecké" Americe. Podle amerických bezpečnostních služeb ale z nahrávky nevyplývá pro Spojené státy žádná zvýšená hrozba, píše agentura Reuters.

„Amerika, zločinecký křižák, bude i nadále stejná, tak musíme pokračovat v jejím poškozování, aby se vzpamatovala,“ říká na nahrávce Zavahrí. Prohlásil také, že Obama je černý Američan, který vykonává příkazy bělochů. Je podle něj „pravým opakem úctyhodných černých Američanů“, jakým byl například Malcolm X., militantní aktivista za práva černochů. „Muslimové přijali s mimořádnou hořkostí váš pokrytecký názor na Izrael,“ říká Zavahrí v narážce na Obamovy předvolební sliby o podpoře Izraeli. „Narodil jste se muslimskému otci, ale vybral jste si stát po boku nepřátel muslimů,“ dodává.

Zavahrí také tvrdí, že Obamův plán na posílení jednotek v Afghánistánu je odsouzen k nezdaru. Afghánistán se bude bránit, řekl v nahrávce, která se dnes objevila na webových stránkách a kterou zveřejnila americká agentura SITE Intelligence, jež monitoruje internetovou produkci teroristických organizací. Podle americké vlády svědčí Zavahrího zpráva o tom, že představitelé al-Káidy žijí mimo realitu, i když organizace je stále nebezpečná.