Bill Clinton chce manželce pomoci do Obamovy vlády

Washington - Americký exprezident Bill Clinton prý souhlasil s tím, že poskytne týmu nově zvoleného prezidenta Baracka Obamy jména některých význačných sponzorů, kteří podpořili jeho nadaci. Tím by své manželce Hillary pomohl získat v budoucí Obamově administrativě post ministryně zahraničí, protože právě jeho mezinárodní kontakty a aktivity by tomu mohly stát v cestě. Nyní je podle agentury AP prověřuje tým právníků, jež dala Obamovi k dispozici sama senátorka Clintonová.

Právníci ve spolupráci s Obamovým týmem pro předávání moci se zaměřují na finance exprezidentského páru, včetně různých Clintonových obchodů a vztahů s vládami různých zemí v období po skončení jeho úřadování v Bílém domě.

Clinton i během demokratických primárek, v nichž kandidovala jeho manželka, odmítal zveřejnit informace týkající se sponzorů jeho nadace nebo knihovny s tím, že sponzoři podporu poskytli za podmínky, že se svět jejich jména nedozví. Zveřejnit je hodlal pouze v případě, že by demokraté jeho ženu nominovali jako svou kandidátku.

Podle amerických médií Clinton pro svou nadaci získal příspěvky od saúdské královské rodiny, v Kuvajtu, od katarské ambasády nebo od čínské internetové firmy, která se pídí po informacích o tibetských aktivistech usilujících o zlepšení lidských práv.

Otazníky se ale vznášejí nad tím, zda Clintonová případnou Obamovu nabídku stát se ministryní zahraničí vůbec přijme. Jedni tvrdí, že by tuto funkci pravděpodobně přijala, druzí ale říkají, že by zvažovala i důsledky toho, že opustí Senát. Tam chtěla hrát významnou úlohu například v otázce reformy zdravotního systému. Clintonová se k záležitosti zatím odmítla veřejně vyjádřit.

Vydáno pod