Astronautce uletěla do vesmíru brašna s nářadím

Mys Canaveral - Kosmonauti z amerického raketoplánu Endeavour, který v neděli zakotvil u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), uskutečnili úspěšně první ze čtyř plánovaných výstupů do kosmu. Výstup ale doprovázel i malý zádrhel, přišli totiž o jednu z brašen s nářadím.

Hlavním úkolem sedmihodinového výstupu bylo vyčistit a opravit natáčecí systém jedné ze tří solárních antén ISS. Od stanice také odpojili prázdný zásobník na tekutý dusík a uložili do nákladního prostoru raketoplánu, který ho přiveze na Zemi.

Výstup do volného kosmického prostoru provázela i drobná nehoda. Kosmonautce Heidemarie Stefanyshynové-Piperové uletěla brašna s nářadím, když se snažila očistit si ruce od oleje, který vytekl z mazací pistole. Tu měla použít k mazání otočného kloubu antény. Jak ukazují přímé záběry NASA, stačila si jen povzdechnout: „Super.“ Taška měla přibližně rozměry diplomatického kufříku. Podle agentury AP jde o jeden z největších předmětů, jaký kdy kosmonaut ve vesmíru upustil.

Nářadí si astronautka musela půjčit od kolegy

Svůj úkol ale astronautka splnila, o nářadí se s ní podělil kolega Steve Bowen, který měl úplně stejné vybavení. Podle mluvčího vedoucího vesmírné mise mají kosmonauti dost nářadí a vybavení, aby mohli splnit všechny naplánované úkoly na rotačním systému solární antény. „Až na ten můj menší, nebo větší kix šlo, myslím, všechno dobře,“ prohlásila Stefanyshynová-Piperovová.

Kromě tohoto drobného problému, který řídící středisko v Houstonu příliš neznepokojil, se výstup do vesmíru uskutečnil podle plánu. Odborníci se nebojí toho, že by brašna s nářadím plující vesmírem mohla narazit do vesmírné stanice nebo do raketoplánu Endeavour. „S každým oběhem se brašna vzdaluje,“ ujistila Ginger Kerricková z NASA.

V opravě solární antény budou astronauti pokračovat i při dalších třech výstupech, o zbývající mazací pistole se podělí, nebo si mohou pomoci pistolemi určenými na opravu raketoplánu.

Astronauti budou pít recyklovanou moč

Raketoplán Endeavour dopravil na ISS sedm astronautů a 14,5 tuny vybavení, včetně dvou nových komor pro spaní, toalety, stroj na cvičení, ledničky a nového systému pro čištění vody. Tento systém má pro budoucí provoz stanice velký význam, protože má recyklací kapalných odpadů, a to včetně moči, výrazně přispět k zajištění dostatku pitné vody pro posádku ISS.

Systém na recyklaci moči astronauti poprvé ozkouší během tohoto týdne. Vzorky odvezou s sebou na Zemi, než tuto vodu astronauti budou pít, musejí projít testy. Dostatek vody je velmi důležitý mimo jiné i proto, že v budoucnu by se měla posádka ISS rozšířit z nynějších tří na šest osob.

Vydáno pod