Obama chce Napolitanovou do čela ministerstva vnitřní bezpečnosti

Washington - Nynější demokratická guvernérka Arizony Janet Napolitanová je prý horkou kandidátkou na post ministryně vnitřní bezpečnosti v příští vládě nově zvoleného prezidenta Baracka Obamy. Uvedla to dnes televizní stanice CNN. Napolitanová byla poprvé zvolena guvernérkou Arizony v roce 2002, svou funkci pak snadno obhájila ve volbách o čtyři roky později.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti bylo v USA zřízeno v listopadu 2002 po teroristických útocích na Světové obchodní středisko (WTC) v září 2001.
Je to třetí největší úřad ve washingtonské administrativě po ministerstvu obrany a ministerstvu pro záležitosti veteránů.

Hlavním úkolem ministerstva je prevence jakéhokoli teroristického útoku na území Spojených států. Do jeho kompetence patří rovněž bezpečnost hranic a civilní obrana v případech přírodních katastrof. V čele ministerstva stojí dnes Michael Chertoff.

CNN rovněž oznámila, že Obama si do své nové vlády už vybral také podnikatelku z Chicaga Penny Pritzkerovou. Ta by se prý měla stát ministryní obchodu.