Federální soud USA nařídil propuštění pěti Alžířanů z Guantánama

Washington - Americký federální soud dnes rozhodl, že USA musí propustit pět Alžířanů, kteří byli téměř sedm let zadržováni na americké základně Guantánamo na Kubě. Soudce Richard Leon podle agentury Reuters uvedl, že americké vládě se nepodařilo prokázat, že by pětice Alžířanů v minulosti mířila do Afghánistánu, kde údajně chtěla v řadách teroristické sítě Al-Káida bojovat proti americkým vojákům. Podle Leona ale mohou americké úřady i nadále zadržovat šestého ze skupiny alžírských občanů.

Šest Alžířanů, kteří žili podle Reuters v minulosti v Bosně, zadrželi bosenské úřady v říjnu roku 2001. V lednu 2002 byli posláni na Guantánamo, kde byli od té doby drženi bez formální obžaloby. Prezident George Bush po jejich uvěznění na Guantánamu uvedl, že tito muži mimo jiné plánovali i útok na americké velvyslanectví v Sarajevu. Podle Leona ale o možné vině Alžířanů svědčil pouze jeden důkazní materiál, jehož pravdivost prý nelze důvěryhodně posoudit.

Věznicí na Guantánamu prošlo od roku 2002 na 800 osob podezřelých z terorismu. USA tam dodnes zadržují na 255 osob.

Budoucí americký prezident Barack Obama přislíbil, že věznici uzavře. Zároveň však uvedl, že stále není jasné, co bude se zadržovanými, které  jejich domovské státy většinou nechtějí přijímat zpět.