Srbsko zareaguje na chorvatskou žalobu protižalobou

Bělehrad - Srbsko zareaguje na žalobu Chorvatska, které Bělehrad obvinilo z genocidy během balkánských válek, protižalobou u Mezinárodního soudního dvora (ICJ). Rozhodla o tom dnes vláda v Bělehradě. Soudní dvůr OSN přijal žalobu Záhřebu na Srbsko v úterý. Chorvatsko se domáhá toho, aby soud uznal, že zabitím a nucenými přesuny tisíců Chorvatů v první polovině 90. let Srbsko spáchalo genocidu. Žádá přitom i o finanční kompenzaci.

Srbsko nyní na oplátku viní Záhřeb z odpovědnosti za etnické čistky a zabíjení Srbů, především na konci vzájemného konfliktu v roce 1995, kdy bylo z chorvatského území vyhnáno na 200 tisíc Srbů.

Chorvatský premiér zdůraznil, že nemá obavy z toho, že by srbská žaloba mohla uspět. „Válka se nekonala v Srbsku, ale na chorvatském území. Nebyli to chorvatští vojáci, kteří vtrhli do Srbska, ale srbští vojáci, kteří přišli do Chorvatska,“ uvedl.

Soudu nejspíše potrvá několik let, než oba složité případy rozhodne. Předchozí podobná kauza, v níž Srbsko z genocidy obvinila Bosna, se táhl od roku 1993 do roku 2007, tedy celých 14 let. Haagský tribunál nakonec rozhodl, že některé válečné zločiny spáchané srbskými vojáky v Bosně, například masakr ve Srebrenici, byly genocidou, ale že za ně Srbsko nenese zodpovědnost .

Mezinárodní soudní dvůr vznikl v roce 1946 k rozhodování sporů právní povahy mezi svrchovanými státy. V poslední době se na něj obrátilo například Srbsko, které podalo žalobu kvůli jednostrannému vyhlášení nezávislosti Kosova. Případy jednotlivců, kteří jsou obviněni ze zločinů proti lidskosti či z genocidy v jednotlivých obdobích konfliktu v Jugoslávii, se zabývá Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii, který také sídlí v Haagu.

Vydáno pod