Slováci zaplatí dvoumiliardový dluh za loterijní společnost Tipos

Bratislava - Slovenská loterijní společnost Tipos musí zaplatit českému podnikateli Radovanu Vítkovi dluh v hodnotě 2 miliard slovenských korun, a to kvůli sporu Tiposu se Športkou o používání značek Športka, Mates a Šanca. Slovenské ministerstvo financí dnes oznámilo, že zaplatí Radovanu Vítkovi, který převzal po Športce pohledávku na 2 miliardy od Tiposu, celou sumu z veřejných peněz.

Spor Tiposu a Športky se vleče už osm roků. Jde v něm o používání značky a principů her slovenské loterijní společnosti Športka. Ta zažalovala Tipos za nezákonné používání značek Športka, Šanca a Mates. Tipos sice v roce 2003 hry přejmenoval, dál ale zůstaly založené na stejném principu.

Športka minulý rok předala pohledávky podnikateli Vítkovi. Nejvyšší soud Slovenské republiky letos v srpnu potvrdil, že firma musí zaplatit 2 miliardy a zároveň nesmí používat know-how Športky.

Tipos dosáhl minulý rok tržeb až 8 miliard, tvrdí ale, že na splácení nemá. Zatím tedy pohledávky zaplatí stát. Pohledávka musí být splacena do konce listopadu. Ministerstvo financí uvedlo, že Tipos bude v příštích 15 letech sumu státu splácet.