Clintonová údajně přijala nabídku stát se šéfkou diplomacie v Obamově vládě

Washington - Senátorka za stát New York a bývalá první dáma USA Hillary Clintonová údajně přijala nabídku stát se ministryní zahraničí v budoucí administrativě nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamy. S odvoláním na deník The New York Times o tom informovala agentura Reuters. Samotná Clintonová přijetí nabídky zatím ovšem nepotvrdila.

Manželka bývalého prezidenta Billa Clintona se rozhodla vzdát svého křesla v Senátu, aby se stala novou šéfkou americké diplomacie, píší New York Times s odvoláním na dva anonymní, na sobě nezávislé zdroje. Kancelář senátorky Clintonové sice zprávu nepotvrdila, podle washingtonského zpravodaje ČT Michala Kubala ale informace New York Times nebude daleko od pravdy.

Náročné rozhodování

Proces rozhodování o novém šéfovi americké diplomacie trval o něco déle. Clintonová totiž stála před rozhodnutím, zda v Senátu dál budovat své vlastní jméno nebo se stát součástí administrativy svého někdejšího demokratického rivala.

Obama svou nabídkou přizval do týmu jednu z nejvlivnějších představitelek Demokratické strany, s níž letos nakonec úspěšně soupeřil o nominaci do voleb nové hlavy USA.

O složení nové americké vlády se v posledních týdnech hodně spekuluje, potvrdilo se však zatím jen několik jmen. Příštím ministrem zdravotnictví a sociální péče by se měl stát bývalý demokratický senátor Tom Daschle, na post ministra spravedlnosti Obama vybral svého dosavadního právního poradce Erica Holdera.

Finance pro Geithnera a obchod pro Richardsona? 

Televize NBC dnes uvedla, že Obama si už zřejmě vybral také kandidáty na dva další klíčové ministerské posty - ministrem financí by se měl stát současný prezident Federální rezervní banky v New Yorku Timothy Geithner, ministrem obchodu guvernér státu Nové Mexiko Bill Richardson. Ten byl podle Kubala také jedním ze žhavých kandidátů na křeslo ministra zahraničí.

Hillary Clintonová
Zdroj: ČT24/ČTK