Izraelské bezpečnostní orgány vyzývají: Připravte se k útoku na Írán

Jeruzalém - Izrael by se měl připravit k útoku na Írán, aby mu zabránil získat jaderné zbraně. Zároveň by měl zabránit palestinským volbám, i kdyby se kvůli tomu měl dostat do konfrontace s Washingtonem. Tyto zprávy se podle izraelského listu Haarec objevují v dokumentu izraelského bezpečnostního orgánu.

Dokument varuje před nebezpečím, že se Izrael může ocitnout v roce 2009 sám tváří v tvář hrozbě jaderného Íránu, jež nastane v důsledku sbližování vlády ve Washingtonu s Teheránem a arabským světem a jež ohrozí vojenskou převahu Izraele.

„Izrael stojí prakticky sám tváří v tvář strategické hrozbě z Íránu a hrozbě útoků balistickými střelami z několika zemí regionu,“ píše se ve zprávě. Izrael se podle ní musí připravit na vojenskou volbu, protože má k akci pouze časově omezené „okénko“, dokud Írán nezíská jadernou zbraň, pokud se mu v tom jiní rozhodnou nezabránit.

Dokument, jenž má být předložen v prosinci v rámci výroční zprávy Rady národní bezpečnosti, doporučuje těsnou spolupráci se Spojenými státy, aby se tak zabránilo případné dohodě mezi Washingtonem a Teheránem, jež by škodila zájmům Izraele.

V dokumentu se také varuje před případným odchodem prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse z politiky. Jeho mandát má skončit 9. ledna. Zpráva doporučuje zabránit volbám v Palestinské autonomní správě, a to i za cenu konfrontace s Washingtonem a mezinárodním společenstvím.
 
Izrael by podle dokumentu naopak měl postoupit na cestě k dohodě se Sýrií, i kdyby za to měl zaplatit vysokou cenu. Damašek žádá navrácení Golanských výšin, které Izrael obsadil v roce 1967.

Mahmúd Abbás a Ehud Olmert
Zdroj: ČT24