V Obamově ekonomickém týmu bude i Peter Orszag

Chicago/New York - Nově zvolený prezident Barack Obama dnes doplnil svůj tým o jméno nového ředitele kanceláře Bílého domu pro správu a rozpočet. Funkci bude zastávat dosavadní šéf rozpočtové kanceláře Kongresu Peter Orszag, ten tak bude po výměně americké administrativy dohlížet například na aktivity federálních institucí.

Orszag se stane členem nejtěsnějšího prezidentova ekonomického týmu, do kterého kromě něj patří i příští ministr financí Timothy Geithner a budoucí předseda Národní ekonomické rady Lawrence Summers.

Jejich hlavními úkoly bude rozpočtová reforma, která je podle Obamy nezbytností. Orszagovou úlohou bude důkladné prověření federálních výdajových programů a vyloučení takových, které nebudou nezbytně nutné.

Orszag podobně jako Geithner a Summers má zkušenosti z práce v administrativě zatím posledního demokratického prezidenta Billa Clintona. Summers byl jeho ministrem financí, Geithner vysokým poradcem na ministerstvu financí a Orszag pracoval jako Clintonův asistent v Národní ekonomické radě a skupině ekonomických poradců.    

Jména dalších členů své administrativy by měl příští prezident oznámit zřejmě v pondělí, kdy se očekává, že jako ministryni zahraničí představí Clintonovu manželku a svoji soupeřku z finále primárek, senátorku Hillary Clintonovou.