V Bangkoku pokračují násilné protesty, demonstranti blokují letiště

Bangkok - V thajském hlavním městě Bangkoku dnes ráno opět propukly násilné protesty, zahájené v úterý útokem protivládních demonstrantů na hlavní letiště Suvarnabhumi. Mezi demonstranty blokující toto letiště byla vhozena výbušnina, zřejmě ruční granát, která nejméně tři osoby zranila. Informace jsou zatím rozporné, protože některé zdroje uvádějí až čtyři výbuchy a místní nemocnice hlásí 12 zraněných. Thajské úřady dnes začaly s evakuací části cestujících, kteří na letišti Suvarnabhumi, jež blokují tisíce přívrženců opozice, uvízli.

Krátce po 13:00 místního času, tedy kolem 7:00 SEČ, byly stovky unavených a hladových turistů evakuovány z příletového prostoru letiště a nastoupily do autobusů pod dohledem zaměstnanců AOT (úřad pověřený správou thajských letišť). Podle dosavadních zpráv zůstalo na letišti více než 3 000 cestujících a agentura AFP neupřesnila, co bude se zbylými lidmi.

Účastníci evakuace z letiště uvedli, že rozhodně nebyla modelovým příkladem dobré organizace. Nikdo nikomu nic nevysvětlil a lidé v odletových prostorách letiště nedostali zatím žádné informace.

Stoupenci PAD letiště nadále okupují, ale „souhlasili, že nechají“ AOT a thajské aerolinky odvézt cestující do centra Bangkoku. AOT zajistila 15 autobusů a Thai Airways se postará o ubytování turistů ve městě.

Podle dostupných, avšak neoficiálních informací nejsou mezi pasažéry, kteří uvízli na letišti, žádní Češi. Někteří čeští turisté, kteří chtěli odletět, se ale kvůli zablokovaným silnicím nedostali vůbec na letiště, nebo neodjeli z hotelů, protože se dozvěděli o uzavření letiště. Varování před cestami do Thajska už vydaly vlády Singapuru, Austrálie či Nového Zélandu.

„AOT (úřad pověřený správou thajských letišť) nejprve uvedl, že letiště (Suvarnabhumi) zůstane uzavřeno do poledne, ale pak dodal, že provoz bude zrušen na zbytek dne,“ řekla Nojrodová. Personál pověřený řízením letového provozu podle jejích informací dostal od AOT příkaz opustit kontrolní věž.

Podle oficiálních činitelů letiště poté na krátkou dobu věž obsadilo asi 50 protestujících ozbrojených kovovými tyčemi, kteří požadovali letový plán premiéra Somčaje Vongsavata. Ten se má dnes do Thajska vrátit ze zasedání Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Peru. Vládní představitelé už ale uvedli, že Vongsavat přiletí na neupřesněné vojenské letiště. Protestující následně z věže opět odešli.

Vongsavat se má dnes zúčastnit schůze vlády a o situaci má s kabinetem jednat i šéf thajské armády Anupong Paočinda. Ten novinářům oznámil, že vystoupí na tiskové konferenci, která by měla začít kolem 15:00 místního času. K protestnímu pochodu v ulicích Bangkoku mezitím vyzvala provládní strana, což zvyšuje možnost násilných střetů mezi stoupenci vlády a opozice, píše agentura Reuters.

Tento týden má být svedena „závěrečná bitva“

Stoupenci PAD v úterý prohlásili, že ještě tento týden svedou „závěrečnou bitvu“ svých šestiměsíčních snah o svržení vlády premiéra Somčaje Vongsavata. Již v úterý si násilí vyžádalo zranění nejméně 11 lidí, vesměs stoupenců vládního tábora. Jeden ze zraněných je ve vážném stavu.

Na obsazeném letišti panuje podle agentury Reuters chaos. Tisíce cestujících strávily noc v terminálu letiště Suvarnabhumi a mnozí si stěžovali, že zaměstnanci terminálu i leteckých společností zmizeli, jakmile se na letišti objevili demonstranti PAD oblečení ve žlutých tričkách svého hnutí. „Přijeli jsme sem a viděli všechny ty lidi ve žlutém. Mysleli jsme si, že jsou to fotbaloví fanoušci. A teď jen čekáme,“ říká holandský turista, který se představil jen jako Mark.

Na letišti je jen minimum policistů

Suvarnabhumi je jedním z nejrušnějších letišť v Asii a zároveň je také vstupní bránou pro 15 milionů turistů, kteří do Thajska ročně přiletí. Policie neudělala nic, aby zabránila obsazení letiště protestujícími, a dnes je v terminálu k vidění jen minimum policistů. Stovky demonstrujících přespaly v terminálu a před úsvitem obnovily protest. Američan Kevin Harris říká, že dorazil na časný ranní let a našel lidi spící na zavazadlových pásech a lavičkách po celém terminálu. „Chci se jen dostat domů na Den díkůvzdání, ale to se mi nepovede. Nemáme tušení, co se to tady děje. Není to vina letiště, ale je jejich povinností se s tím vypořádat,“ dodal.

Aerolinky ruší lety do Bangkoku

Z letiště neodstartovalo žádné letadlo od dnešní čtvrté hodiny ranní, říkají cestující. U poloviny letů na odletových tabulích svítí nápis „zrušeno“, ale ani ty, u kterých tato poznámka není, v plánovaném čase neodletěly. Letecká společnost Singapore Airlines oznámila, že dnes ruší všechny lety z Bangkoku a do Bangkoku a ke stejnému kroku přistoupila i hongkongská společnost Cathay Pacific Airways. Ranní let do Bangkoku zrušily i filipínské aerolinky.

Němečtí turističtí operátoři začali kvůli politické krizi rušit lety, které směřují přes Bangkok nebo přímo do Bangkoku. Týká se to například cestovních kanceláří Meier's Weltreisen nebo Dertours, které zrušily lety na středu a čtvrtek, což se dotklo zhruba dvou stovek jejích klientů. Lidí, kteří směřují do dalších oblíbených thajských letovisek - například na ostrov Pchúket - se ale zatím žádná mimořádná opatření netýkají.

Opozice usiluje o odstoupení vlády od května

PAD usiluje o odstoupení vlády od letošního května. Jejím terčem byl nejprve premiér Samak Suntcharavedž, kterého opozice vinila, že je jen loutkou, za jejíž nitky tahá sesazený premiér Tchaksin Šinavatra, obviněný z korupce. Suntcharavedž musel v září úřad opustit kvůli střetu zájmů a na jeho místo nastoupil Vongsavat. Tím se ale situace v očích opozice nijak nevylepšila, protože Vongsavat je Šinavatrovým švagrem.