Při atentátu v Severní Osetii zahynul starosta Vladikavkazu

Vladikavkaz - Starosta severoosetské metropole Vladikavkazu zahynul dnes ráno při atentátu. Vitalij Karajev zemřel na následky střelných zranění v nemocnici. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Na muže zaútočil neznámý ozbrojenec ve chvíli, kdy nasedal před svým domem do auta a chystal se jet do práce.

Karajev byl starostou Vladikavkazu necelý rok. Nedávno by spáchán pokus o atentát na jeho zástupce Majramu Tamajeva. Do jeho auta někdo umístil výbušninu, jejíž exploze potom Tamajeva zranila.

Severní Osetie je neklidnou oblastí v severokavkazském regionu, který je sužován neustálými násilnostmi. Počátkem listopadu zahynulo ve Vladikavkazu při explozi minibusu 12 lidí a dalších 35 bylo zraněno. Vozidlo vyhodila do vzduchu sebevražedná atentátnice na autobusové zastávce.

Severní Osetie zažila masakr v Beslanu

Severní Osetie zažila v roce 2004 jeden z největších masakrů za poslední roky, když tři desítky teroristů obsadily při zahájení školního roku školu v Beslanu a několik dní držely jako rukojmí 1 200 lidí. Při chaotické osvobozovací akci ruských bezpečnostních sil potom zahynulo 334 osob, z toho 186 dětí.