Bývalý bin Ládinův řidič bude dnes převezen do Jemenu

Saná - Bývalý řidič šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina má být dnes převezen do Jemenu. USA rozhodly o předání Sálima Ahmada Hamdana do vlasti, kde si má odpykat zbytek trestu, k němuž ho v srpnu odsoudil zvláštní vojenský tribunál na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě.

Většinu z pěti a půl roku vězení si Hamdan odseděl už ve vyšetřovací vazbě na Guantánamu, nyní mu zbývá už jen posledních 32 dnů, napsala agentura AP.

Podle nejmenovaného bezpečnostního zdroje na letišti v Saná, na který se AP odvolává, je Hamdan očekáván v jemenské metropoli dnes. Přesný čas příletu amerického vojenského letadla s Hamdanem na palubě ale není zatím znám.

Hamdanův případ byl podle pozorovatelů jen zkušební vlaštovkou s cílem zjistit, jak budou soudci a porotci reagovat na argumenty žalobců z Pentagonu. Ti se pak budou moci náležitě připravit na další, podstatně závažnější a komplikovanější případy.

Hamdan je jen „malá ryba“ 

Jemenec Hamdan byl uznán vinným pouze z materiální podpory terorismu a soud ho výslovně označil za „malou rybu“. Podle šéfporadce obhajoby guantánamských tribunálů Steveho Davida se obžalobě především nezdařila její strategie spojit Hamdana s teroristickými útoky z 11. září 2001.

Vydáno pod