Medveděv pokračuje v návštěvě Latinské Ameriky s válečnou flotilou v zádech

Caracas - Ruské válečné lodě dorazily k břehům Venezuely. Zúčastní se tu společného námořního cvičení s venezuelským loďstvem. Jde o další krok ve sbližování prezidenta Huga Cháveze s Moskvou. Manévry navíc probíhají v době, kdy je tu na dvoudenní návštěvě ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Ruské námořnictvo je ve vodách Karibského moře poprvé od konce studené války. Obě strany trvají na tom, že nejde o provokaci namířenou proti Spojeným státům. „Chtěl bych zdůraznit, že tato cvičení jsou zcela v rámci spolupráce, kterou bychom mohli provozovat s námořnictvem kterékoliv jiné země. Není to v žádném případě hrozba ostatním loďstvům nebo zemím. Je to zcela běžná operace,“ prohlásil vrchní velitel venezuelského námořnictva Zahin Quintana.

Vztahy Moskvy a Caracasu jsou v posledních letech stále těsnější. Ruské firmy nakoupily podíly ve venezuelských těžařských společnostech. Rusko se navíc stalo největším dodavatelem zbrojní techniky do země. Venezuele chce pomoct i se stavbou jaderné elektrárny.

Ještě před Venezuelou zavítal Medveděv do Peru a Brazílie, v plánu má i cestu na Kubu. Jeho návštěva, která je první cestou šéfa ruského státu na tento ostrov po osmi letech, má přispět k upevnění nového partnerství, hlavně ekonomického, s touto komunistickou zemí a bývalým spojencem z dob studené války.

V Havaně se Medveděv setká s šéfem státu Raúlem Castrem a možná i s bývalým kubánským vůdcem Fidelem Castrem. Ten se před deseti dny setkal i s čínským prezidentem, jehož země je spolu s Venezuelou nejdůležitějším ekonomickým partnerem Kuby. Medveděv už v Limě zdůraznil, že cílem jeho cesty je rozvíjet „privilegované vztahy“.

Načasování Medvěděvovy cesty po Latinské Americe není náhodné. Podle analytiků se pokouší získat přízeň zemí Jižní Ameriky v době, kdy svět stále čeká na jasné signály o budoucím směru zahraniční politiky Spojených států.