Rukojmí z hotelu Tádž Mahal byli osvobozeni; z hotelu Oberoi se ozvala exploze

Bombaj - Silná exploze dnes zahřměla z hotelu Oberoi v indické Bombaji, v němž od středy ozbrojenci blokují desítky rukojmí. Zároveň bylo osvobozeno zhruba sto lidí, kteří byli od středečního večera zadržováni v hotelu Tádž Mahal v indické Bombaji. Oznámil to dnes A. N. Roy, šéf policie státu Maháráštra. Hotely Oberoi a Tádž Mahal se staly terčem série teroristických útoků, při nichž v Bombaji zahynulo 125 lidí a 327 dalších bylo zraněno.

„Stále nemáme žádnou informaci o tom, že by mezi zraněnými, mrtvými nebo rukojmími byl nějaký Čech,“ informuje český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček. Podařilo se ale objevit tři slovenské studenty, kteří přebývali v hostelu poblíž hotelu Tádž Mahal. Ti byli za spolupráce české a slovenské ambasády okamžitě odvezeni z nebezpečné zóny.

Policie s tlampači zatím vyhlásila zákaz vycházení v okolí hotelu Tádž Mahal a do hotelu vběhlo vojenské komando v černém oblečení. Vojáci uvedli, že příslušníci speciálních sil uvnitř hotelu postupovali pomalu, pokoj po pokoji a pátrali po ozbrojencích i případných nastražených pastích.

„Lidé, kteří tu (v Tádž Mahalu) byli zadržováni, jsou všichni zachránění,“ řekl Roy zpravodajské televizní stanici NDTV. „V pokojích jsou ale stále hosté, nevíme, kolik jich je,“ dodal. Asi dvě stě policistů nyní hledá v pokojích hotelu zbylé hosty a případné skrývající se teroristy.

Nejnovější informace o situaci ve zmíněném hotelu poskytl ČT český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček: „V Hotelu Tádž Mahalu by už neměli být žádní rukojmí a podle indické policie by měl být zcela vyklizen. Za posledních deset minut bylo ale odsud slyšet 30 dávek ze samopalu a několik výbuchů a je tedy naprosto nejasné, co se v tomto hotelu dále děje - zda se policie pokouší dostat k teroristům nebo teroristé opětují palbu.“

Část hostů je stále zadržována v hotelu Oberoi a situace zde je dramatická.

„Komando je uvnitř už 16 hodin, pohybuje se ale velmi pomalu a uvnitř je podle posledních informací sto až dvě stě lidí, asi 40 z nich tvoří skupinu rukojmích, se kterými se teroristé pohybují po celém hotelu a změnou stanoviště znemožňují policistům zásah,“ komentoval vyhrocenou situaci Hynek Kmoníček.

Hotelem Oberoi dnes navíc otřásla silná exploze, občas se z hotelu ozývá střelba. Zatím ale nejsou k dispozici žádné podrobnosti. Oberoi byl jedním z terčů série teroristických útoků, při nichž v Bombaji zahynulo přes sto lidí a 314 dalších bylo zraněno.

Mezi mrtvými jsou nejméně jeden Australan, Japonec, Ital a Brit. Při koordinovaných útocích na více než desítku míst, které začaly ve středu večer místního času, bylo zabito také devět ozbrojenců a 12 policistů.

K útokům se přihlásili Dekánští mudžahedíni

Hotel Oberoi vojáci obklíčili a rozmístili se na střechách okolních budov. Z jednoho hotelového okna visí nápis „Zachraňte nás“, ale uvnitř pokoje není nikoho vidět.

Motiv útoků zatím není znám. Přihlásila se k nim doposud málo známá organizace Dekánští mudžahedíni. Jak uvedl politolog Zdeněk Zbořil: „Zřejmě se jedná o původně marginální skupinu, která ale získala významnou podporu nejen od fanatiků a mohli si dovolit tento atypický útok, při kterém kombinovali nejen výbuchy, ale taky útoky vedené střílející jednotkou.“

Zbořil se dále domnívá, že Dekánští mudžahedíni mají jistou podporu mezinárodní teroristické sítě, protože není možné zorganizovat tak rozsáhlý útok bez jejich podpory.

Zda ale za atentáty stojí skutečně tato skupina, nyní není podle AP možné ověřit. Svědci uvedli, že útočníky byli mladí jihoasijští muži hovořící hindsky nebo urdsky, což naznačuje, že šlo spíš o příslušníky indické militantní skupiny než o cizince.