Osmnáct iráckých atentátnic se vzdalo Američanům

Bagdád - Osmnáct iráckých žen, které teroristé z al-Káidy údajně vycvičili jako budoucí sebevražedné atentátnice, se vzdalo americkým silám na severu Iráku. Podle agenturních zpráv to dnes oznámila americká armáda s upřesněním, že potenciální atentátnice odvrátili od jejich zamýšlené mise otcové a místní muslimští duchovní. Ti je prý přesvědčili, že teror je nesprávná cesta a sebevražedné útoky porušují zásady islámu.

Generálmajor Mark Hertling, který velí americkým silám na severu Iráku, uvedl, že počátkem týdne kontaktoval Američany jistý duchovní a řekl jim o skupině 21 žen, které jsou údajně součástí sítě sebevražedných útočníků. Ve středu se 18 těchto žen vzdalo Američanům a podepsalo formulář se závazkem, že nespáchají žádné útoky.

„Tento krok výrazně zasáhne přinejmenším část buněk ženské sítě v severní oblasti operací a bude tvrdou ranou pro další snahy o nábor ženských atentátnic,“ řekl Hertling.

K totožnosti žen řekl pouze, že jsou mladé a pocházejí z prominentních rodin. Další podrobnosti, včetně místa, odkud ženy pocházejí, odmítl říci s poukazem na probíhající výslechy a nutnost ochrany duchovního.

Roste počet sebevražedných atentátnic

Zatímco násilí v Iráku letos všeobecně výrazně pokleslo, počet pumových útoků spáchaných ženami naopak prudce vzrostl. Podle údajů americké armády provedlo letos 35 sebevražedných atentátnic 31 útoků, oproti osmi v loňském roce.

Využívání žen k ozbrojeným útokům je součástí posunu v taktice iráckých povstalců. Atentátnice totiž snáze procházejí bezpečnostními kontrolami a mohou lépe skrýt pod oděvem trhaviny. Často se radikálům podaří získat na svou stranu ženy a dívky, které přišly v sektářských bojích nebo střetech s koaličními vojáky o muže, bratry a další rodinné příslušníky. Hlavními terči sebevražedných atentátnic jsou iráčtí policisté a prostí lidé na veřejných prostranstvích.