Šéf slovenského NBÚ prý donášel pro komunistickou kontrarozvědku

Bratislava - Ředitel slovenského Národního bezpečnostního úřadu František Blanárik zřejmě v období vlády komunistů spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou. O jeho aktivní činnosti za tohoto režimu informovala slovenská televize Markíza. Blanárik přitom získal bezpečnostní prověrku požadovanou Severoatlantickou aliancí.

Markíza čerpala z dokumentů pražského archivu bezpečnostních složek. Televize našla informaci nejen o tom, že byl důvěrníkem vojenské kontrarozvědky, ale dále i uvedla, že jako důvěrník dosahoval velmi dobrých výsledků. „Ochotně a iniciativně odevzdával poznatky, které charakterizují morálně politický stav cvičících jednotek, v tom čase byl totiž aktivním vojákem,“ komentovala informace televize Markíza zpravodajka ČT Olga Baková.

NBÚ mimo jiného vydává takzvané bezpečnostní prověrky opravňující k přístupu k utajovaným skutečnostem, které však nemohou získat vědomí spolupracovníci komunistických tajných služeb.

Blanárik měl v 70. letech spolupracovat s kontrarozvědkou jako důvěrník

Podle archivních spisů začal Blanárik spolupracovat s kontrarozvědkou v 70. letech jako důvěrník. „I když obecně ne všichni důvěrníci museli být vědomí spolupracovníci, Blanárikův svazek naznačuje, že v jeho případě to mohlo být naopak,“ poznamenala Markíza. Citovala ze spisu, v němž se kladně hodnotila Blanárikova spolupráce s kontrarozvědkou.

V roce 1980 údajně absolvoval Blanárik, který byl v době totality profesionálním vojákem, několikaměsíční zpravodajské školení s cílem prohloubit si vědomosti z práce rozvědky a kontrarozvědky. Kontrarozvědka ho prý nasadila na jeho kolegu z vojenského útvaru v Levicích, o němž jí podal informace.

Ve své funkci je Blanárik od roku 2006

Blanárika zvolil slovenský parlament do funkce v roce 2006 po nástupu současné vlády premiéra Roberta Fica. V současnosti disponuje prověrkou nejvyššího stupně, může tedy nahlížet i do přísně tajných dokumentů. Blanárik v minulosti působil v dozorčí radě společnosti Petina International, která obchodovala i se zbraněmi, a byl členem komise přidělující licence pro vývoz zbraní. Na pozici ředitele slovenského NBÚ nastoupil z postu vojenského přidělence na Ukrajině.

František Blanárik zatím zůstává v úřadu a podle své mluvčí se k situaci brzy vyjádří. Nestane se tak ale ještě dnes, protože je údajně hospitalizovaný.

Zatím je obtížné odhadnout, jak se případ bude vyvíjet. V jeho souvislosti však vyvstávají otázky, nakolik jsou bezpečnostní prověrky vydávané NBÚ důvěryhodné.