K vraždě starosty Vladikavkazu se přihlásila islamistická skupina

Moskva - Ruská islamistická skupina Kataíb al-Chúl se dnes přihlásila k vraždě starosty ruské severoosetské metropole Vladikavkazu. Starosta byl ve středu zastřelen před svým domem. Zároveň byli dnes ve Vladikavkazu zastřeleni další tři lidé. Představitel ruské kontrarozvědky řekl, že situace na Severním Kavkazu představuje hrozbu pro ruskou národní bezpečnost.

Dnešní incident se odehrál v centru města, kde neznámí ozbrojenci stříleli na projíždějící automobil. Dva lidé zemřeli na místě, třetí po převozu do nemocnice. Podle zástupce ruské prokuratury pro Severní Osetii patřili zavraždění  k místnímu podsvětí. Jeden z nich, známý pod přezdívkou Bzo, údajně kontroloval strategickou silnici mezi Ruskem a Gruzií. Tato komunikace prochází Severní Osetií a separatistickou gruzínskou Jižní Osetií, která byla letos v srpnu dějištěm ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a Gruzií.

Násilnosti v této části Ruska nabyly v poslední době takového rozsahu, že představitel ruské Federální bezpečností služby (FSB), kontrarozvědky, dnes usoudil, že situace na Severním Kavkazu představuje hrozbu pro ruskou národní bezpečnost. 

Zabití Vitalije Karajeva označili extremisté za „likvidaci okupačního starosty Vladikavkazu“. Obviňují ho z pronásledování muslimských žen, které nosí islámský oděv. Údajně na jeho pokyn byla organizována štvanice na tyto muslimky, které byly pronásledovány ve veřejné dopravě, byly ponižovány a uráženy.

„Popravu nepřítele Alláha provedli mudžáhedíni Kataíb al-Chúl,“ uvádí se v prohlášení vyvěšeném na webové stránce kavkazcenter, která je známým mediálním prostředkem islámských rebelů na Severním Kavkaze.

Právě Kataíb al-Chúl, militantní islamistická organizace, je spojována s řadou útoků na místní i federální bezpečnostní síly v Severní Osetii. Karajev byl zastřelen jedinou ranou. Podle odborníků vraždu zřejmě spáchal profesionál, protože kulka zasáhla životně důležité orgány.

Vražda starosty jako důsledek selhání justičních úřadů

Vraždu označil severoosetský regionální prezident Tajmuraz Mamsurov za selhání justičních úřadů i za výzvu od sil, které se snaží destabilizovat situaci v severokavkazské republice, která je součástí Ruské federace.

Karajev byl starostou Vladikavkazu necelý rok. Nedávno byl spáchán pokus o atentát na jeho zástupce Majramu Tamajeva. Do jeho auta někdo umístil výbušninu, jejíž exploze potom Tamajeva zranila.

Medveděv tlačí na objasnění vraždy

Ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil podniknout všechna opatření k objasnění zločinu. Na vyšetřování dohlíží federální prokuratura, do Vladikavkazu byli vysláni experti z Moskvy.

Severní Osetie je neklidnou oblastí v severokavkazském regionu, který je sužován neustálými násilnostmi. Počátkem listopadu zahynulo ve Vladikavkazu při explozi minibusu 12 lidí a dalších 35 bylo zraněno. Vozidlo vyhodila do vzduchu sebevražedná atentátnice na autobusové zastávce.