V Thajsku se vláda a demonstranti připravují na střet

Bangkok - Thajská vláda chce zakročit proti demonstrantům, kteří požadují odstoupení kabinetu, a obsadili proto v Bangkoku dvě letiště. Kabinet vyzval demonstranty, aby se z letišť stáhli. Premiér Somčaj Vongsavat už oznámil, že vláda použije proti demonstrantům "mírné prostředky". Přizval média a organizace bojující za lidská práva, aby zásah proti demonstrantům monitorovaly a natočily.

Thajský premiér Somčaj Vongsavat vyhlásil ve čtvrtek na obou letištích výjimečný stav. Ozbrojení stoupenci Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), které už šest měsíců usiluje o svržení thajské vlády, obsadili přístupové cesty na obě letiště v Bangkoku. Premiér hodlá blokády letišť ukončit nasazením policejních a vojenských jednotek. „Nebojte se, úřady použijí jenom mírná opatření, aby s demonstranty mohly jednat,“ řekl Vongsavat.

Kvůli demonstrantům na letištích je Bangkok nyní pro letecké spoje zcela nedostupný, což thajské ekonomice způsobuje značné ztráty. „Musím něco udělat, aby byl obnoven mír a pořádek,“ prohlásil premiér. Mluvčí thajské vlády uvedl, že bezpečnostní složky by měly s protestujícími nejprve vyjednávat. Přesto je pro případ krvavých střetů připraveno 30 lékařských týmů.

„My neodejdeme. Použijeme lidské štíty proti policistům, pokud se pokusí nás rozehnat,“ prohlásil vůdce PAD Surijasaj Katasila. Další zástupce PAD pohrozil, že kampaň demonstrantů zintenzivní a v ulicích Bangkoku způsobí kolaps dopravního systému. Jestliže blokády letišť potrvají několik týdnů, thajská ekonomika by mohla přijít o skoro tři miliardy dolarů, uvedl mluvčí vlády. Práci by mohly ztratit také tisíce lidí v turistickém průmyslu.