Mezi korejskými státy projel poslední vlak, KLDR uzavírá hranici

Soul - Poslední nákladní vlak mezi Severní a Jižní Koreou dnes projel přes společnou hranici a poslední jihokorejská výprava turistů vjela do společné průmyslové enklávy Kesong za severokorejskou hranicí. Komunistická KLDR se rozhodla dodržet své hrozby a od 1. prosince dramaticky omezit pomalu se rozvíjející styky se svým jižním sousedem.

Jihokorejští oficiální činitelé nicméně uvedli, že velký počet Jihokorejců pracujících v průmyslovém komplexu Kesong bude mít dál povolený přístup do místních továren, přestože Pchjongjang původně hrozil, že mnoho z nich k 1. prosinci vyhostí. „Dnešek je posledním dnem (turistických) výprav do Kesongu a také posledním dnem, kdy jel vlak,“ řekl mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení na tiskové konferenci v Soulu. Poslední vlak představoval jediný prázdný nákladní vagon tažený elektrickou lokomotivou.

Železniční doprava mezi oběma státy byla zastavena během korejské války v letech 1950 až 1953. Zahájení pravidelného železničního spojení bylo v loňském roce oslavováno jako milník v korejském procesu usmiřování. Vlaky ale jezdily převážně prázdné, protože pro firmy a společnosti v průmyslovém parku v Kesongu je levnější doprava zboží nákladními automobily.

Zhruba před rokem začaly také turistické zájezdy z Jižní Koreje do Kesongu. Ty ale podle analytiků mohla KLDR považovat za destabilizující, protože nabízely návštěvníkům z Jižní Koreje pohled na to, v jak zoufalé situaci jejich severní soused je a Severokorejcům poskytly záblesk srovnání s bohatšími Jihokorejci.

Eskalace napětí na Korejském poloostrově začala poté, co letos v únoru převzal prezidentský úřad v Jižní Koreji konzervativec I Mjong-bak. Prezident zaujal tvrdší postoj vůči poskytování pomoci KLDR a podmínil ji severokorejským pokrokem v ukončení jaderného programu a respektováním lidských práv.

Vydáno pod