Medveděv na Kubě končí své latinskoamerické turné

Havana - "Rusko se vrátilo do Latinské Ameriky a hlavně na Kubu," prohlásil dnes ruský prezident během své návštěvy karibského ostrova. Dmitrij Medveděv se v Havaně setkal se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem. Jednali spolu o finanční krizi, o ekonomické a vojenské spolupráci nebo o otázkách bezpečnosti. Medveděv také vyzval Spojené státy k odvolání ekonomických sankcí, které na Kubu uvalily v roce 1962. Zároveň ocenil, že USA upustily od snah urychleně začlenit Ukrajinu a Gruzii do NATO.

Medveděv na Kubě končí své turné po latinskoamerických zemích, během kterého navštívil Peru, kde se konalo zasedání Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), Brazílii nebo Venezuelu.

Oba prezidenti - Medveděv i Castro - se shodli na vzájemné spolupráci obou zemí. „Jde o spolupráci v humanitární, ekonomické, energetické a technicko-vojenské oblasti, která není namířena proti žádné třetí zemi,“ ujistil ruský prezident a narážel tak na USA, které nevidí sbližování Kuby a Ruska rádi.

Medveděv také vyzval Washington, aby odvolal ekonomické sankce, které Spojené státy na tento karibský ostrov uvalily v roce 1962, kdy byl u moci Raúlův bratr Fidel.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dal dnes rovněž najevo uspokojení, že USA upustily od snah urychleně začlenit Ukrajinu a Gruzii do NATO. Reagoval tak na předcházející výrok americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, že Washington už nebude trvat na tom, aby oběma sousedům Ruska byl brzy oficiálně přiznán status kandidátských zemí. Jsem spokojený, zdravý rozum převládl. Ať je důvod jakýkoli, ať je to tlak evropských členů NATO či cokoli jiného, hlavní věc je, že Washington už své plány neprosazuje s někdejší zarputilostí a nesmyslností," řekl Medveděv.

Ruský prezident se na závěr návštěvy sešel i s Raúlovým bratrem, 82letým Fidelem, který předloni v létě kvůli závažnému onemocnění předal bratrovi pravomoci a letos mu ze zdravotních důvodů fakticky přepustil i letitou funkci nejvyššího představitele ostrovní země.

Moskva začala opět posilovat spojenecké svazky se zeměmi Latinské Ameriky. Kuba byla v dobách studené války tradičním spojencem Sovětského svazu a naposledy ji navštívil tehdejší ruský prezident Vladimir Putin v roce 2000.    

Rusko hledá v Jižní Americe nové obchodní trhy, aby se vyvarovalo globální ekonomické krize. Ruské těžařské společnosti se zajímají o těžbu ropy v pobřežních oblastech. Armáda zase chce s Havanou spolupracovat na vzdušné obraně.