Čína popravila biochemika Wo Wej-chana za špionáž

Peking - Bez ohledu na protesty humanitárních organizací a cizích vlád byl dnes v Číně popraven renomovaný vědec Wo Wej-chan, obviněný ze špionáže pro Tchaj-wan. Jeho rodina ale tvrdí, že byl odsouzen na základě vynuceného přiznání, které později odvolal. Podle čínských oficiálních představitelů porušil zákony a byl spravedlivě potrestán podle čínského práva.

Šedesátiletý výzkumník v oblasti zdravotnictví Wo, který žil v 90. letech v Rakousku a poté na předměstí Pekingu vedl firmu dodávající lékařské vybavení, byl zadržen v lednu 2005. Byl obviněn, že předal skupině napojené na tchajwanskou rozvědku tajné informace vojenského charakteru, včetně náčrtů kontrolních raketových systémů. Vydal také zdravotní dokumentaci vysoce postaveného čínského stranického funkcionáře, která je v Číně považována za státní tajemství, připomněl pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Rodina odsouzeného má rakouské občanství a sám Wo v Rakousku delší dobu žil. K trestu smrti byl odsouzen v uzavřeném procesu v květnu 2007. Tento trest pak ve středu potvrdil čínský nejvyšší soud. Podle rozsudku se Wo během zadržení k obviněním přiznal, jeho rodina ale tvrdí, že byl k doznání donucen mučením. Biochemik prohlašoval, že je nevinný. Opakované žádosti o zrušení popravy čínské vládě adresovalo Rakousko, USA nebo mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International.

Poprava biochemika šokovala svět 

„Jsem hluboce otřesena chladnokrevným a nelidským postupem čínské justice v případu Wo Wej-chana. Nerespektování všech žádostí rodiny, Rakouska, Evropské unie a mnohých dalších je šokující,“ uvedla v první reakci rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková. Za šokující označila popravu čínského vědce i mluvčí americké ambasády v Pekingu Susan Stevensonová.

Popravu Woa kritizoval i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Čína podle něj zvolila k popravě dnešek vědomě, neboť v Pekingu se ve stejný den konala jednání o dodržování lidských práv i za účasti českého zástupce. Česká diplomacie podle Schwarzenberga opakovaně intervenovala u čínských úřadů za záchranu uvězněného vědce.

  • Wo Wej-chan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/550/54973.jpg
  • Budova čínského soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/550/54942.jpg
  • Čínská věznice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/550/54940.jpg