Kolumbijci demonstrovali proti FARC

Bogotá - Tisíce lidí pochodovaly kolumbijskými městy na protest proti krajně levicové organizaci FARC. Demonstranti žádali okamžité propuštění stovek rukojmích, které povstalci zadržují. Ze zajetí bylo letos osvobozeno několik známých osobností, mezi nimi politička Ingrid Betancourtová. Nejnovější akce na podporu zadržovaných ale byly menší než pochody milionů lidí, které se konaly začátkem roku.

Shromáždění svolala bývalá prezidentská kandidátka Betancourtová, která sama v zajetí Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) strávila šest let. Osvobození se dočkala začátkem letošního července díky zásahu bezpečnostních složek. Mezi účastníky manifestace byl i bývalý zajatec, 62letý bývalý poslanec Óscar Tulio Lizcano, jemuž se podařilo za dramatických okolností ze zajetí uprchnout minulý měsíc.

V moci povstalců zůstávají stále stovky zajatců, mezi nimiž je několik desítek prominentních rukojmích - policisté, politici a vojáci. Někteří z nich jsou zadržováni deset i více let. FARC jsou největší a nejstarší povstalecké hnutí v Kolumbii, proti vládním strukturám bojují už od 60. let. Konflikt si vyžádal nejméně 120 tisíc lidských životů, podle některých zdrojů až 200 tisíc, většinou civilistů. Přes dva miliony Kolumbijců se stalo uprchlíky.

Kolumbijci demonstrovali proti FARC
Zdroj: ČT24