Británie může získat dokumenty týkající se korupce při prodeji vojenské techniky

Bellinzona (Švýcarsko) - Švýcarsko nabídlo Velké Británii bankovní dokumenty, které objasňují údajnou korupci při výběru dodávek stíhaček pro českou armádu. Z korupce je podezřelá britská firma na výrobu letecké techniky BAE Systems. Ta je vyšetřována v několika zemích v souvislosti s možným podplácením při prodeji vojenské techniky.

Švýcarský trestní soud dnes rozhodl o tom, že bankovní dokumenty mohou být předány do Británie. Firma BAE je podezřelá z korupce českých politiků v případu koupě letounů JAS-39 Gripen od švédsko-britského konsorcia SAAB/BAE Systems. Podezření z podplácení se však při obchodu s gripeny v Česku dosud nepodařilo prokázat.

Britský úřad pro potírání korupce podle soudu požádal Švýcarsko o pomoc při prošetření původu 1,3 milionu dolarů, které byly poslány na švýcarská bankovní konta přes Britské panenské ostrovy a Panamu. Firma BAE jakékoliv pochybení popírá a agentuře AP sdělila, že dlouhodobě spolupracuje při vyšetřování.

Česká republika se původně dohodla na koupi gripenů, ale v roce 2002 smlouvu zrušila. Později ji nahradila kontraktem na desetiletý pronájem 14 strojů.