Schwarzenberg: NATO vezme na vědomí dohody s USA o základně

Brusel - Severoatlantická aliance vezme na vědomí jako důležitou zprávu uzavření dohod mezi Českem, Polskem a USA o možném umístění americké protiraketové základny na území obou středoevropských zemí. Na jednání ministrů zahraničí NATO v Bruselu to dnes novinářům řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

USA chtějí v ČR umístit radarovou část své plánované protiraketové základny, v Polsku by pak chtěli umístit desítku antiraket.

Schwarzenber v reakci na dotaz, zda bude v závěrečném komuniké z nynější dvoudenní ministerské schůzky nějaká poznámka o protiraketové obraně, řekl, že bude a že se na tom šéfové diplomacií už dohodli. Text komuniké, které bude obsahovat závěry i k dalším probíraným tématům, se nicméně ještě bude dolaďovat a schválen by měl být až ve středu.

NATO se základnou počítá ve všech plánech

To, co by pak daná pasáž k protiraketové obraně konkrétně mohla obsahovat, ministr nastínil takto: „Že NATO bere na vědomí uzavření těchto smluv jako důležitou zprávu vzhledem k tomu, že NATO ve všech plánech počítá s tímto článkem protiraketové obrany.“ Schwarzenberg poznamenal, že jde o důležitou zprávu pro Českou republiku. „Teď to, co jsme tady dohodli, je všemi uznáno,“ dodal.

To, zda na českém území vznikne radar a na polském silo s antiraketami, ale není vůbec jisté. Záměr ještě ani v jedné zemi neschválil parlament, což obzvláště v případě Česka může být kvůli odporu levicových stran zásadní problém. Navíc se čeká na to, jak se k projektu postaví nově zvolený americký prezident Barack Obama. Ten dal najevo, že svoje stanovisko zveřejní až ve chvíli, kdy bude mít v ruce nový posudek odborníků týkající se toho, zda je vybudování systému efektivní.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na zasedání ministrů zahraničí NATO
Zdroj: ČT24