Riceová v Pákistánu vyzvala k tvrdému postoji vůči terorismu

Islámábád - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes přiletěla na neoznámenou návštěvu do Pákistánu. Snaží se tam mírnit napětí mezi touto zemí a Indií, které zvýšilo po teroristických útocích v Bombaji minulý týden, zejména poté, co Pákistán odmítl Indii vydat dvacítku lidí podezřelých z terorismu. Krátce po příletu vyzvala pákistánské představitele, aby zaujali "tvrdý postoj" vůči terorismu.

Riceová tak reagovala na sérii koordinovaných teroristických útoků v indické Bombaji, při níž minulý týden zahynulo 171 lidí a téměř 300 dalších bylo zraněno. Útočníci měli podle vyšetřovatelů vazby na Pákistán. „Globální hrozbě extremismu a terorismu se musí postavit všechny státy přijetím velmi tvrdého a pevného postoje, a právě o tom budu jednat,“ řekla Riceová po příletu do Islámábádu.

Pákistán vyzvala k razantnějšímu zapojení do vyšetřování teroristických útoků v Bombaji, zároveň ale varovala Indii, aby její reakce nevyprovokovaly ve vztazích s Pákistánem nechtěné následky.

Ministryně také přislíbila plnou spolupráci Spojených států při vyšetřování. Podle amerického ministra spravedlnosti Michaela Mukaseyho se do vyšetřování už zapojil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). 

Američané podle dostupných zdrojů mají zájem na uklidnění situace hlavně proto, že potřebují pákistánské vojáky při svých aktivitách v Afghánistánu. V Bombaji se totiž spekuluje o přesunu pákistánských vojsk směrem k hranicím s Indií.