Dalajlama se před europoslanci vyslovil pro duchovní hodnoty a autonomii Tibetu

Brusel - Nejvyšší tibetský duchovní představitel dalajlama dnes v Evropském parlamentu propagoval duchovní hodnoty. Během svého projevu zároveň před europoslanci kritizoval chamtivost a přílišný důraz, který podle něj současný svět klade na materiální statky. Potvrdil také, že pro Tibet hledá v rámci Číny autonomii, nikoliv nezávislost. Jeho vystoupení poslanci odměnili dlouhým potleskem. Dalajlamova cesta do Evropy však vyvolala očekávanou nevoli Číny.

Podle dalajlamy mají lidé na celém světě společnou touhu - žít šťastný a úspěšný život. Bohužel jim brání příliš stresu, ambicí a chamtivosti. „Materiálně jsme rozvinutí, ale jinak jsme často nešťastní,“ prohlásil tibetský důchovní vůdce.

Dalajlama dále uvedl, že je důležité, aby lidé našli vnitřní klid, k čemuž jim může pomoci náboženství, ale i prostý „selský“ rozum. Dále je nezbytné, aby se pozornost od materiálních hodnot obrátila k hodnotám lidským.

Dalajlama: Chceme autonomii, nikoliv nezávislost 

Dalajlama se dotkl i tibetsko-čínského problému. Před poslanci zopakoval, že pro Tibet hledá v rámci Číny autonomii, nikoliv nezávislost. Potvrdil tak svou nastoupenou cestu - jednat s Pekingem a odmítnout požadavky některých radikálních exilových Tibeťanů na samostatnost. „Každý Tibeťan chce moderní Tibet. Z materiálního pohledu je proto v našem zájmu, zůstat součástí Číny,“ vysvětlil čtrnáctý dalajlama Tändzin Gjamccho.

Dalajlama:

„I když se napiji vody, Číňané zkoumají, jestli to nemá politický význam.“

Dodal ale, že ho čínská vláda přesto stále považuje za separatistu. Klíčové proto podle něj je, aby mezi Tibetem a Čínou vznikla atmosféra důvěry a vzájemného respektu. „Číňané vždy s velkým podezřením sledují každý můj krok. Dokonce i když piji sklenici vody, Číňané posuzují, jestli to nemá politický význam,“ dodal s nadsázkou. Během vystoupení svým bezprostředním humorem europoslance několikrát rozesmál.

Důležitá je harmonie mezi náboženstvími

Jako velmi významnou považuje dalajlama harmonii mezi náboženstvími. Všechna náboženství mají společné poselství a cíle, i když k nim dospívají různými cestami. „Harmonie mezi náboženstvími je proto možná,“ míní tibetský duchovní vůdce. Náboženství zároveň podle něj také dokážou omezovat chamtivost, kterou považuje za jednu z hlavních příčin současných celosvětových hospodářských potíží.

Summit Číny s unií kvůli duchovnímu odložen

Na nynější dalajlamovu cestu po Evropě však Peking reagoval odložením summitu Číny s Evropskou unií, který se měl uskutečnit v pondělí v Lyonu. Hlavním důvodem bylo plánované setkání dalajlamy s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v polském Gdaňsku na oslavách 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír bývalému polskému prezidentovi Lechu Walesovi.

Ještě v pondělí jednal dalajlama v Praze s českými představiteli, například soukromě s premiérem Mirkem Topolánkem a s exprezidentem Václavem Havlem. Přitom upozornil na pokračující čínskou politiku represí v Tibetu směřující podle něj ke změně národnostní situace v regionu. Vyzval mezinárodní společenství, aby neopouštělo kritické postoje vůči dodržování lidských práv v Číně.