Evropský soud: Británie neoprávněně skladuje vzorky DNA

Štrasburk - Velkou Británii dnes Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku shledal vinnou ve věci časově neomezeného uchovávání profilů DNA, biologických vzorků a otisků prstů lidí, kteří byli neprávem v podezření, že se dopustili trestného činu. Podle soudu jde o nepřiměřený a v demokratické společnosti nepotřebný zásah do práva na soukromí. Britskou ministryni vnitra Jacqui Smithovou ale rozhodnutí soudu zklamalo.

Stížnost na Británii podali k Evropskému soudu dva její občané. Jeden z nich byl v jedenácti letech zadržen pro podezření z krádeže a když se podezření neprokázalo, domáhal se marně zničení vzorků DNA a otisků prstů, které mu byly odebrány. Druhý byl muž, který byl svého času obviněn z obtěžování své družky, ale jehož případ justice odložila a muž nebyl odsouzen.

"Vzorky DNA a otisky prstů jsou pro boj se zločinem neocenitelné a nezbytné. Každý měsíc podle nich nalezneme tři a půl tisíce pachatelů, brání se britská ministryně vnitra Jacqui Smithová.

Británie překročila mez mezi soukromými a veřejnými zájmy

Samotné případy projednával velký senát soudu, který se zabývá jen zvlášť citlivými a významnými událostmi. Podle jeho závěru překročilo Spojené království přijatelnou mez mezi soukromými a veřejnými zájmy. Za zvlášť znepokojivé označil riziko, že na nevinné osoby může být v důsledku nynější praxe pohlíženo stejně jako na odsouzené.

Velká Británie je jedinou zemí Rady Evropy, která povoluje neomezené uchovávání biologických vzorků kohokoli, kdo se ocitl v policejních záznamech pro podezření, že spáchal trestný čin. Ministryně Smithová prohlásila, že ji rozhodnutí soudu zklamalo a že nynější zákon zůstane v platnosti, dokud vláda výrok soudu důkladně neprostuduje.

Pro členské státy Rady Evropy jsou všechna rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva závazná.

Skotsko je napřed

Skotské úřady už vzorky DNA lidí, které vyšetřování od podezření očistilo, likvidují. Britské ministerstvo vnitra ale tvrdí, že databáze DNA může odhalit i pachatele pozdějších zločinů. Proto už vytvořilo komisi, která má prozkoumat, jaké důsledky z rozhodnutí Evropského soudu pro britské zákony vyplývají.