Z klenotnictví v Paříži si lupiči odnesli šperky za 2,2 miliardy korun

Paříž - Jeden z nejprestižnějších pařížských obchodů s klenoty vyloupili zloději. Odnesli si odtud šperky za víc než 80 milionů eur (což je více než 2,2 miliardy korun). Čtveřice zlodějů se převlékla, dva z nich dokonce za ženy, a vloupala se do klenotnictví Harry Winston blízko Champs-Élysées. Tam pak ukradli v podstatě všechno, co viděli.

Zločinci byli zřejmě dobře informovaní a znali dokonce jména některých zaměstnanců klenotnictví, uvedl policejní vyšetřovatel. Do obchodu vešli včera pozdě večer, když zde bylo asi 10 zákazníků a 15 zaměstnanců. Se zbraněmi v rukou zahnali lidi do kouta a pak přinutili zaměstnance, aby jim vydali všechny šperky, které v obchodě byly. A to dokonce i ty, které byly dobře ukryté v různých skrýších a trezorech. Klenoty pak naházeli do tašky a zmizeli.  

„Loupež se odehrála v otevírací době. Ve čtvrti, která je dobře hlídaná. To je mistrovský kousek, který vyžaduje velkou chladnokrevnost,“ myslí si policista Christophe Gesset. Zloději si odnesli diamantové prsteny, náhrdelníky a luxusní hodinky v přepočtu celkem za víc než dvě miliardy korun. Podle kriminalistů mluvili lupiči francouzsky a blíž neurčeným slovanským jazykem. 

„Byli to profesionálové. Opustili klenotnictví, aniž by na sebe nějak upozornili. Žádné skřípění pneumatik. Ničeho jsem si nevšiml,“ popisuje hlídač z nedalekého obchodu.

Dnešní loupež je jednou z největších za poslední desítky let. Některé agentury ji dokonce označují za loupež století. Podle toho také vypadá policejní vyšetřování, policisté už začali vyslýchat svědky, studují kamerové záznamy, zkoumají také poplašné zařízení, které je napojené na centrálu ve Švýcarsku. Policisté se podle agentury AFP domnívají, že loupež by mohli spáchat členové organizace Růžoví panteři, která se zaměřuje právě na vylupování klenotnictví.

Tři srbští členové Růžových panterů byli shodou okolností ve středu ve francouzském Savojsku odsouzeni k šesti až 15 letům vězení a k definitivnímu zákazu pohybu na francouzském území. Jeden z odsouzených je přitom na útěku.

Klenotnictví je na Avenue Montaigne, kde jsou soustředěny nejluxusnější pařížské obchody a butiky. Před rokem přitom potkal stejný obchod podobný osud, tenkrát zde zloději ukradli šperky za deset milionů eur. Šperky se dosud nenašly. Odborníci totiž tvrdí, že ukradené klenoty jsou v podstatě neprodejné, lupiči je prý proto většinou rozeberou a pak prodávají jednotlivé kameny.

Policisté vyšetřují krádež šperků v pařížském klenotnictví Harry Winston.
Zdroj: ČT24